VB Bloggen - En blogg fra VB - Rørleggerkonsernet for hele Norge

Lyset som setter tonen på baderommet

Skrevet av Åse Hoff | 23. mai 2024

Belysningen på badet spiller en viktig rolle i hvordan vi opplever og bruker det vi i VB mener er hjemmets viktigste rom. Det handler ikke bare om estetikk; det dreier seg også om funksjonalitet og sikkerhet.

God planlegging gir de beste løsningene

Når du planlegger ny belysning, er det viktig å vurdere rommets utforming og dine personlige behov. På et lite bad kan speilbelysning kombinert med en sentral lyskilde være nok. På et større bad kan det være nødvendig med flere lyskilder for å unngå mørke hjørner.

Ved å kombinere ulike type belysning kan du oppnå god balanse mellom funksjonalitet og stemning. Dette kan inkludere en blanding av nedfelte spotter, veggmonterte lys og dekorative lys for å gi badet mer liv og, ikke minst, personlighet.

Sikkerheten må likevel alltid komme først. En fagperson kan hjelpe deg med å velge passende lyskilder med korrekt IP-klassifisering for sikkert bruk. Med IP-klassifisering menes den internasjonale standarden som viser hvor godt et elektrisk produkt er beskyttet mot blant annet fuktighet og vann. Lys i nærheten av dusj og badekar bør ha høyere IP-klassifisering enn de som er plassert lenger unna vannkildene.

Ved å balansere design, funksjonalitet og sikkerhet, blir badet til mer enn bare et praktisk rom. Det kan bli et personlig tilfluktssted som reflekterer gir deg en god dose hverdagsluksus.

Les også: Baderomstrender 2024: Årets nøkkelord er personlig luksus

Hovedtyper av belysning på badet


  • Hovedlyset: Ofte kommer dette fra lyskilder i taket. Målet med allmennbelysningen er å gi en jevn belysning over hele badet.

  • Funksjonsbelysning: Denne belysningen er viktig der presisjonsoppgaver utføres, som ved speilet. Det gjelder å ha god belysning når man for eksempel skal barbere seg, sminke seg eller ta på seg linser.

  • Aksentbelysning: Aksentbelysning brukes til å fremme arkitekturiske trekk eller dekorative elementer på badet. Dette kan være innebygde LED-striper eller rettede downlights som lyser opp fliser eller elementer.

  • Stemningsbelysning: Denne type belysning bidrar til å skape en avslappende atmosfære. Dimmere er en flott måte å kontrollere lysintensiteten på, og du kan justere etter behov for å skape den perfekte stemningen.

Installering av nye lyskilder på badet

Å installere lyskilder på badet krever oppmerksomhet rundt både sikkerhet og regelverk. Her er en gjennomgang av hva du kan gjøre selv, hva en elektriker må gjøre, og hvorfor en rørlegger burde involveres tidlig.

Lyskilder du selv kan montere

Plug-in løsninger som kan plugges direkte inn i en eksisterende stikkontakt krever ikke endringer i det elektriske systemet. Dette kan være enkelte typer vegglamper, speil med integrert belysning eller frittstående lamper.

Batteridrevne lys krever ingen kabler eller tilkoblinger og kan være enkle å installere selv. Eksempler på dette kan være små LED-lys som festes på vegger eller under skap for ekstra belysning.

Les også: Pusse opp badet – hva kan jeg gjøre selv?

Lyskilder som må monteres av elektriker

Installasjon av nye lyspunkter eller stikkontakter er arbeid som krever inngrep i det elektriske systemet, som å legge opp nye kabler. Dette må utføres av en autorisert elektriker for å sikre at alt arbeid er i henhold til lokale byggeforskrifter, elektriske sikkerhetskrav og oppfyller lovkrav.

Les også: Avhendingsloven: Hvorfor er det viktig å dokumentere baderomsarbeidet?

Derfor bør en rørlegger involveres i planleggingsprosessen

Sikkerheten på badet er spesielt viktig ettersom vann og elektrisitet møtes, og det er strenge regler for hva som er tillatt i våtsoner. Rørleggere har nødvendig ekspertise for å vurdere og rådgi om den sikreste lysplasseringen som kan forhindre potensielle lekkasjer og vannskader.

De kan også gi innsikt i hvordan installasjonen kan påvirke eksisterende rør- og avløpssystem, og sikre at endringer utføres i henhold til gjeldende standarder og forskrifter.

Det vil alltid være lurt å kontakte en fagperson hvis du er usikker eller ønsker råd rundt alternative løsninger. Du kan finne din nærmeste rørlegger her.