Tiltak for å spare vann i næringsbygg

Av Stig Rasmussen 27. oktober 2022

Tiltak som sparer vann i naringsbygg.

I Norge betaler vi for hver eneste liter vann som forbrukes, og noen steder betaler vi for tiden dyrt. Derfor ligger det stor økonomisk gevinst i å redusere vannforbruket. Her er noen tips til vannsparing i ditt næringsbygg.

Start med å kartlegge forbruket

Før du kan iverksette vannbesparende tiltak, må du ha en oversikt over vannforbruket. Få kartlagt bruken av både varmt og kaldt vann. Definer målepunkter og sammenlign forbruket på de ulike målepunktene over tid. Dette kan gjøres gjennom en halvårlig gjennomgang av alle tappestedene. En oversikt over vannforbruket i bygget er det første skrittet på veien til å avdekke eventuelt svinn eller overforbruk.

Lekkasjer i anleggsdeler

Synlige anleggsdeler: I den halvårlige gjennomgangen bør du se etter lekkasjer i synlige anleggsdeler, som drypplekkasjer fra blandebatterier og kuplinger.

Ved mistanke om lekkasje på skjulte rørledninger, vil trykktesting av disse raskt vise om disse er tette eller ikke. Les av vannmålere når bygget ikke er i bruk. Viser de forbruk, kan det tyde på lekkasje eller en defekt komponent i anlegget. Unormale suselyder kan også være tegn på lekkasje.

Les også: Slik unngår du lekkasjer fra vannrør i næringsbygg

Sikkerhetsventiler

Sjekk sikkerhetsventilene ved varmtvannstankene i bygget. Uten jevnlige tilsyn kan de dryppe kontinuerlig uten at noen merker det.

Vær obs på at drypp fra for eksempel varmtvannsbereder kan være et stort pengesluk, da den hele tiden må bruke strøm på å fylle opp og varme opp nytt vann.

Unngå unødvendig forbruk

Sjekk vannforbruket på toaletter, urinaler, dusjer, blandebatterier og berøringsfrie batterier. Ligger forbruket på normale nivåer, eller er det indikasjoner på at noe av utstyret bruker mer vann enn du bør kunne forvente? Undersøk for eksempel WC-sisterner nøye. Selv drypp som er knapt synlige i en sisterne, kan forårsake betydelige utgifter over tid.

Sikre utekrana og sørg for at den ikke er åpen og tilgjengelig 24 timer i døgnet, for å unngå at uvedkommende forsyner seg av vannet.

Les også: 5 tegn på at varmeanlegget er feil innregulert

Vannbesparende sanitærutstyr

Det har vært en rivende utvikling innen vannsparende sanitærutstyr, som berøringsfrie blandebatterier, toaletter med mindre vannforbruk og automatisk innstilte vannmengder i dusjer.

Snakk med en VB Rørlegger om dette – så får du gode råd om valg av utstyr som sparer vann. Ønsker du flere tips, anbefaler vi at du laster ned e-boken nedenfor og besøker temasiden vår om drift, service og vedlikehold av VVS-anlegg.

last ned e-bok for gode råd om vann i næringsbygg

Denne artikkelen ble første gang publisert 1..11.16, men har siden blitt redigert og oppdatert.

Temaer: Miljøvennlig varme og energitiltak


Stig Rasmussen's photo

Av: Stig Rasmussen

Stig Rasmussen har jobbet som rørlegger hos E. Sjøstrøm i 20 år, fra 2006 som prosjektleder. For det meste jobber han med rehabilitering av bad og større rehabiliteringsjobber, men han har også oppdrag med service, eneboliger og større anlegg.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Proff.
Besøk VB Bloggen Privat ›

New Call-to-action

Siste innlegg