VB Bloggen - En blogg fra VB - Rørleggerkonsernet for hele Norge

VVS i boligprosjekter: Dette legger fornøyde kunder vekt på

Skrevet av Tarjei Samuelsen | 15. november 2018

De fleste av oss, prosjektledere som rørleggere, har sannsynligvis hatt både gode og dårlige opplevelser med kunder. Jeg tør påstå at vi alle foretrekker det første. Og det er ingen umulighet å gjøre kundene dine glade og fornøyde med prosjektet du leverer, så lenge du vet hva de forventer. Det kan du lære mer om gjennom 3 tips i denne artikkelen.  

 

 

1. Digital dokumentasjon 

Det har blitt høyere krav og forventninger til dokumentasjon i byggeprosjekter. Det skal tas bilder av arbeidet gjennom hele prosessen og alle involverte må kunne dokumentere egen fagkompetanse. I tillegg kommer papirer tilknyttet avfallshåndtering, offentlige godkjennelser og eventuell energimerking. Kunden (byggherre og entreprenør) og sluttbruker forventer at alt leveres digitalt. Mange håndverkere benytter allerede Boligmappa til dette formålet. Ryddig, god og riktig dokumentasjon levert til rett tid, gir blide kunder.

Les også: Derfor bør du benytte digitale rørlegger

2. Møter med underleverandører og sluttbruker

Det er ikke til å stikke under en stol at spesifikasjonen underleverandører utformer i leiligheter, ofte er det enkleste av det enkle. Med enkelt design og valg av løsninger hvor det kanskje er skap i stedet for skuffer, vanlig sluk i stedet for slukrenne, enkle dusjer i stedet for takdusjer og så videre.

Den eneste grunnen til at underleverandører selger inn slike pakker er for å kunne levere prosjektet til en konkurransedyktig pris. Sluttbruker kan benytte seg av muligheten til å kjøpe seg opp til en bedre pakke, og mange ønsker å gjøre nettopp dette. Prosjektleder bør derfor legge opp til et møte mellom underleverandør og sluttbruker slik at de får et reelt bilde av alternativene og kan stille spørsmål.

De forskjellige pakkene bør være utstilt på dette møtet. Legg gjerne opp til at fem, seks sluttbrukere ser produktene samtidig. Det er både mer effektivt, gir en bedre kundeopplevelse og har ofte positiv innvirkning på mersalget.

Underleverandørene er selvfølgelig ene og alene ansvarlig for dette salget, men som prosjektleder bør du tilrettelegge for god kommunikasjon mellom håndverker og sluttbruker.

3. Ordnede rutiner ved leverandørfeil eller reklamasjon

Ja, det er underleverandørene som er ansvarlige for å følge opp reklamasjoner og feil på sine produkter, men dersom de ikke prioriterer eller følger opp slike ting, kan det få store følgefeil som påvirker hele prosjektet og ditt omdømme som prosjektleder.

Mye er gjort dersom du følger rådet i punkt 2 og etablerer kommunikasjon mellom sluttbruker/byggherre og underleverandør. Videre bør du oppfordre byggherre til å inngå en service- og vedlikeholdsavtale med håndverkerne slik at de kan følge opp installasjonene over lengre tid. Dette er viktig for alle typer arbeid og spesielt for sentrale komponenter som varmepumper og tekniske installasjoner. Disse krever en del ettersyn og feil kan få store konsekvenser for sluttbrukerne.

Les mer: Hvem bør utføre service på ditt rørtekniske anlegg og hvor ofte?

Jeg har sett eksempler hvor kunder er nødt til å fylle ut skjema på fem sider før de i det hele tatt får saken vurdert av håndverkerne. Det er dårlig kundeservice og burde være unødvendig.

Håper disse enkle rådene ga deg en pekepinn – eller kanskje en påminnelse - om hva som vil gi deg fornøyde kunder og i sin tur, glade sluttbrukere. Og vi i VB skal selvfølgelig gjøre vår del av jobben for å bidra.

Besøk oss gjerne på vb.no for å finne ut mer om hva vi kan tilby når det gjelder tjenester og samarbeid! Vi anbefaler også et besøk på temasiden vår, VVS i boligprosjekter.

Et siste, ekstra tips: Last ned regelsamlingen vår nedenfor. Her har vi samlet relevante regler, krav og standarder for rørbransjen. Den er laget som en presentasjon du kan bruke for å gi andre en innføring i faget, men den egner seg godt som et lite oppslagsverk til eget bruk også.