Vannlekkasje fra varmtvannsberedere er blant de ti vanligste årsakene til vannskader i Norge. For å forebygge dette er det viktig med regelmessig kontroll, vedlikehold og montering av lekkasjestoppere. Å være proaktiv kan bidra til å unngå omfattende skader og kostnader. Her er noen viktige tiltak for å unngå vannskader.
Vi i VB Høytrykksvakta får inn mellom fire og fem vannskader hver dag. En stor andel av skadene skyldes gamle og utslitte røropplegg eller varmtvannsberedere. Beredere som ofte og tilsynelatende står trygt under kjøkkenbenken i borettslag eller sameier – helt til vannet plutselig spruter ut eller renner ned til naboen.
Regelmessig Vannsjekk i alle boenheter kan forhindre mange vannskader. Vannsjekken er en sikkerhetskontroll der en VB-rørlegger sjekker blandebatterier, rør, sluk, vannlåser og alt annet utstyr som er koblet til vann.
En slik kontroll kan avdekke eventuelle feil og mangler, og forebygger lekkasjer. Gjennom vannsjekken får beboere, styret, vaktmester eller andre involverte full dokumentasjon (samsvarserklæring) med oversikt over hva som er gjort og hva som eventuelt må utbedres.
Tiltak som Vannsjekken bidrar til bedre vedlikehold av VVS-systemer, noe som reduserer risikoen for lekkasjer. Dette sparer både den enkelte beboer og boligsameiet som helhet for unødvendige skader og kostnader, samtidig som det bidrar til å skåne naboer for konsekvensene av manglende vedlikehold.
Tidligere var det vanlig å bytte ut alle varmtvannsberedere i et borettslag samtidig, uavhengig av om en enkelt beboer allerede hadde byttet sin. Dette er verken bærekraftig eller miljøvennlig – man trenger ikke bytte ut beredere som fungerer. Med god planlegging kan borettslagene derfor spare store kostnader.
For å unngå lekkasjer anbefales det først og fremst å montere vannstoppere på alle varmtvannstankene i borettslaget. Kort fortalt fungerer vannstoppere slik at ventilen stenger vanntilførselen automatisk når sensorene registrerer vann på avveie. Mange forsikringsselskaper gir også reduserte premier til borettslag som har installert slike.
Les også: Gamle rør i borettslag og sameier. Utskiftning eller rørfornying?
Ved bytte av bereder bør man både tenke kvalitet og miljø. Teknologien utvikler seg stadig, og det finnes nå smarte varmtvannsberedere med bedre og mer økonomisk løsninger.
Gamle varmtvannsberedere bruker ofte mer energi for å varme opp vann, noe som øker både energiforbruket og karbonavtrykket. Ved å erstatte gamle beredere med mer energieffektive modeller, reduseres energiforbruket og dermed utslippene.
Høiax Connected er en energieffektiv varmtvannsbereder som lar deg kontrollere oppvarmingen via app. Dette hjelper beboeren å varme opp vannet når strømmen er rimeligst, noe som igjen kan redusere strømregningen. Hver enkelt beboer kan også få opptil 4000 kroner i Enova-støtte ved installasjon.
Tips! Høiax tilbyr også en klimabonus på 1000 kr, ved kjøp og installasjon av smartberdere frem til 31. desember 2024.
En boligforsikring dekker som regel følgeskader hvis det plutselig oppstår en lekkasje fra varmtvannsberederen, eller hvis et vannrør sprekker. Men ingen har vel lyst til å oppleve slike skader og alt det medfører av ekstra besvær? Det er bedre å være føre var og forhindre at skader skjer.
Du bør også være klar over at forsikringsselskapene ikke har noe ansvar for drypp- eller fuktskader som har oppstått over tid og som skyldes slitasje og dårlig vedlikehold. Dette er skader vi i rørleggerbransjen ser mye av. Om varmtvannsberederen som forårsaker en vannlekkasje er mer enn 20 år gammel, kan du risikere at de gjør fratrekk for alderen når den må erstattes med en ny.
Husk! En vannskade som berører andre leiligheter kan fort komme opp i hundretusenkronersklassen. Ved å være proaktiv er du og sameiet eller borettslaget du har ansvar for, godt rustet for å unngå slike skader.
Ønsker du flere tips mot vannskader i borettslag? Last ned sjekklisten vår gratis! Denne kan printes ut og henges opp i sameiet, slik at alle har god oversikt over forbyggende tiltak.
Har du spørsmål knyttet til rehabilitering av VVS i borettslag og sameier, anbefaler vi også et besøk på temasiden vår hvor vi har samlet mye informasjon rundt dette.