Er du en av dem som tenker at det hadde vært fint med varmepumpe i boligen, men budsjettet tillater det ikke akkurat nå? Her får du noen tips om hvordan du kan legge til rette for det likevel, og i tillegg få en varmeløsning som er superfleksibel.
Vi snakker selvfølgelig om en vannbåren varmeløsning. For det er ikke slik at vannbåren varme må varmes opp med en varmepumpe. Det er akkurat dette som gjør varmeløsningen så fleksibel. Mens de som har elektriske varmekabler må forholde seg til strøm, kan du som eier et vannbårent varmeanlegg velge mellom flere alternative - og miljøvennlige - varmekilder. Det gjelder også de som ikke har råd til varmepumpe akkurat nå.
Dette hører vi ofte når vi er ute blant folk. Og ja, en varmepumpe er en investering, og for mange av oss en ganske stor sådan, avhengig av hva slags pumpe det er snakk om. Vi snakker fort fra 25.000 kroner og oppover. Det mange imidlertid glemmer å ta i betraktning, er at strømutgiftene reduseres med omtrent en tredjedel når varmepumpen overtar jobben og sørger for å holde bolig og tappevann varmt. På energiforbruk til oppvarming alene, kan en riktig dimensjonert varmepumpe redusere energiforbruket med 30-40 prosent. Totalt er det ikke uvanlig at strømregningen reduseres med 50 prosent.
Hvor lang inntjeningstid du må regne med henger tett sammen med varmebehovet. Inntjeningstiden vil være lenger i nye boliger med lite varmebehov, eller hvis du har rehabilitert huset og fått mindre behov for varme som følge av det.
Hadde dette vært et kortspill, ville jeg vært trygg på at kortet for energifleksibilitet trumfer kortet for elektriske varmekabler. Og med et miljøkort på hånden i tillegg – som du garantert får utdelt hvis du satser på vannbåren varme – hadde jeg følt meg som en sikker vinner. På forhånd.
Det er derfor ingen grunn til ikke å planlegge for vannbåren varme, uansett om du bygger ny bolig, eller skal pusse opp og legge om gulv i en eldre bolig.
Les også: Hvilke typer vannbåren varme finnes?
Å legge rør og sette inn elektrisk kolbe, eller elkjel som kan varme opp vannet, behøver ikke å koste mer enn det vil gjøre å legge elektriske varmekabler. Forskjellen er at du med det vannbårne anlegget i tillegg får en mye større fleksibilitet når det gjelder valg av energikilder; varmepumpe, solvarme, vedovn med vannkappe, pellets, biokjel, eller elektrisk.
Ok, la oss si at du ikke har råd til varmepumpe for øyeblikket, men likevel ønsker å gå for et vannbårent anlegg. (Det er jo tross alt smart å tenke langsiktig og miljøvennlig). Da har du flere alternative varmekilder du kan satse på fram til den dagen du har økonomisk mulighet til å installere en varmepumpe. En enkel, god og rimelig mulighet er en dobbeltmantlet varmtvannsbereder.
En slik bereder er som en vanlig varmtvannsbereder, bortsett fra at den er litt høyere og har to kammer, et for høytemperert forbruksvann, og et for lavtemperert vann til gulvvarmen. Den kan enkelt tilpasses og benyttes både for elektrisitet, varmepumpe, eller solenergi.
Egentlig kan alle varmekilder som kan varme opp vann kombineres med en dobbelmantlet bereder. Og om ikke en slik løsning er som et kinderegg, er den ikke langt unna – her får du to i ett; både varmtvann og oppvarmet bolig. Berederne finnes i flere varianter, og en av dem passer garantert for akkurat ditt behov.
En dobbelmantlet bereder koster rundt 20.000 kroner avhengig av hvilken type du velger, men hvis du tar i betraktning at du får en varmtvannsbereder på kjøpet, kan du nesten «halvere» investeringen.
Vannbårne anlegg kan varmes opp med elkjel, eller elektrokjel som det også kalles. Det finnes elkjeler som bare er beregnet for oppvarming, og utgaver som i tillegg sørger for varmtvann. Fordelen med elektrokjeler er at de er rimelige i innkjøp – du får en elkjel for noen få tusenlapper - men de kan bli kostbare i drift over tid hvis strømprisene er høye.
Som du ser, er det fullt mulig å planlegge for framtiden – også når det gjelder oppvarming. Før du bestemmer deg for hva slags varmeløsning som passer for din bolig, bør du snakke med en som kan faget, for eksempel en VB Rørlegger. En fagperson kan tenke langsiktig sammen med deg, og gi deg råd om hvordan du best mulig kan legge til rette for å sette inn en varmepumpe på et senere tidspunkt hvis du ønsker det. Ta gjerne en titt på artikkelen Hvilken oppvarming passer best i din bolig. Vil du lese mer om miljøvennlige varmekilder, anbefaler jeg deg å laste ned e-boken vår også!