VB Bloggen - En blogg fra VB - Rørleggerkonsernet for hele Norge

Hvordan velge riktig rørlegger?

Skrevet av Torbjørn Aamodt | 6. august 2020

Du har alt å tjene på at våtroms- og rørleggerarbeid utføres av fagkyndige personer. Bruk derfor litt tid på å velge en skikkelig rørlegger. 

Kanskje har du bestemt deg for å gjøre en jobb eller oppussing hjemme som krever rørlegger, og vil komme i gang raskt i gang. En seriøs rørleggerbedrift kan ha mye å gjøre, og da kan veien for den utålmodige bli kort til useriøse aktører, som ofte kan starte "på dagen". Det er ofte et godt tegn at en bedrift har mange oppdrag. Samtidig er det kanskje også en grunn til å være litt kritisk til en rørlegger som bare venter på at noen skal ta kontakt. Sender du en henvendelse bør du uansett forvente å få svar innen rimelig tid.

Les også: 10 tips til deg som skal pusse opp badet

Disse punktene bør du ta med deg når du skal velge riktig rørlegger:

Bakgrunnsinformasjon og kompetanse

Uavhengig av om du har funnet et firma via bekjente, internett, eller reklame, bør du sjekke bakgrunnsinformasjonen deres. Brønnøysundregisteret og proff.no er steder hvor du kan se nærmere på regnskap og økonomisk tilstand. Bruk firmaets nettside, Google, Facebook, eller andre sosiale medier for å finne ut om de har gjort av lignende oppdrag, og for å ta rede på hva andre mener om dem. Be om referanser. Ser alt bra ut, har du gode grunner til å gå videre. Får du derimot dårlige vibber her, rykk tilbake til start og finn en ny rørlegger.

Tettpå er et tiltak fra Skatteetaten og samarbeidspartnere, for å hjelpe deg med å finne seriøse håndverkere. På siden finner du også flere gode råd til oppussingsarbeidet og samarbeidet med den innleide arbeidskraften.

 

Våtromssertifikat og mesterbrev 

Når du skal ha utført arbeid på bad eller vaskerom, må du vite om bedriften har nødvendig kompetanse. Spør etter våtromssertifikat som viser at bedriften er sertifisert etter Byggebransjens våtromsnorm eller om bedriften har mesterbrev. 

Medlem av et større konsern?

Det finnes mange gode og seriøse rørleggere som jobber på egenhånd. Men et medlemskap i en kjede øker tryggheten for oppfølging hvis det skulle oppstå trøbbel underveis, eller senere.

Ofte jobber kjedebedrifter også ut fra samme kvalitetskrav. I VB, for eksempel, bruker veldig mange av medlemmene et digitalt kvalitetssikringsverktøy, Dextro. Med dette verktøyet blir hele oppdraget dokumentert fra start til slutt, og rørlegger følger sjekklister som sikrer at alt blir gjort i henhold til krav og gjeldende standarder.

 

Én leverandør å forholde seg til

Spør om hvordan de går frem ved oppussing og rehabilitering av bad. Kan de stå som hovedansvarlig for prosjektet? Det er en fordel om de kan påta seg rollen som totalentreprenør, og dermed planlegge og koordinere alle håndverkerne som skal involveres i prosjektet. Da trenger du bare å forholde deg til én person.

Det kreves flere forskjellige fagpersoner under bygging av et bad. En rørleggerbedrift kan samarbeide med, eller ha murer, flislegger, snekkere og andre fagfolk som ansatte. Men varsellampene bør blinke om en rørlegger sier at hun eller han kan snekre, utføre murerarbeid og fikse det elektriske anlegget. En rørlegger gjør rørleggerarbeidet. Punktum.

Innhent tilbud fra flere rørleggere

Det kan være lurt å invitere flere rørleggerfirmaer til befaring før du ber om pristilbud. Sammenlign gjerne flere tilbud også, men husk at kvalitet og pris henger nøye sammen. Når du innhenter tilbud fra flere, får du ikke bare bekreftet om du har fått en fornuftig pris. Det gir deg også mulighet til å sammenligne produkter. Store prisavvik kan henge sammen med produktene som tilbys. Sjekk derfor tilbudene nøye. Og vær obs hvis noen skiller seg veldig ut. Et svært godt tilbud kan - som du kanskje har erfart - være for godt til å være sant.

Dokumentasjon av rørleggerarbeider

Dagens teknologi har gjort det enkelt å dokumentere. Likevel er det ikke alle som har et system for det. Etterspør og forvent at du får dokumentasjon, uavhengig om det handler om skifte av en kjøkkenkran, eller rehabilitering av et bad. Det gjelder både jobben som er gjort, og beskrivelse av bruk og vedlikehold for utstyret. Bruker du boligmappa, kan du be om at dokumentene blir lastet opp der.

Vil du lese mer? Sjekk ut temasiden vår Alt du bør vite om oppussing av bad, og last ned e-boken vår her: