Varmepumper og varmeanlegg jobber nå iherdig for å gi oss behagelig innetemperatur. Men har det vannbårne anlegget i boligen din fått servicen det trenger for å fortsette å prestere like godt? Vi har laget en sjekkliste til deg, slik at du vet hva som bør holdes ved like og hvordan.
En årlig vedlikeholdsservice, eller en sjekk av det vannbårne varmeanlegg, vil bidra til økt levetid. I tillegg reduserer du risikoen for uønsket stopp. Sluntrer du unna, kan resultatet også bli at varmeeffekten minsker dramatisk.
Merk deg at når vi snakker om varmeanlegget her, gjelder det det vi rørleggere kaller «distribusjonsnettet». Det er fra varmekilden (for eksempel varmepumpen), og ut til varmeavgiveren (radiatoren, viftekonvektoren eller gulvvarmesløyfene).
Sannsynligvis har rørleggeren med seg en sjekkliste over det som skal, og bør kontrolleres. Vi har likevel oppsummert det vesentligste her, slik at du også lettere vet hva du skal holde et øye med.
Den som skal utføre service på vannbåren varmeanlegg bør kontrollere:
Les også: Vedlikehold og service på varmepumper: Hva må gjøres – og hvor ofte?
Hvis rørleggeren avdekker feil, skal feilene selvfølgelig også rettes opp. I tillegg er det komponenter i anlegget som trenger rengjøring, og som kanskje må byttes ut.
Derfor bør servicejobben også inkludere:
Er du «handy» kan du kanskje utføre noen av disse oppgavene selv, men jeg anbefaler deg å høre med rørleggeren først. For å være på den sikre siden.
Over tid vil manglende vedlikehold føre til at anlegget avgir mindre varme. Enden på visa er at anlegget en dag slutter å virke fordi komponenter ikke lenger fungerer, eller går i stykker.
Det kan for eksempel hende at vanntrykket i anlegget blir lavt eller forsvinner. Da vil sirkulasjonen avta og du vil oppleve mindre effekt, samtidig som varmepumpen blir utsatt for ekstra slitasje. Etterhvert vil den stoppe og gi alarm som sier at noe er galt. Manglende trykk vil i tillegg slite på sirkulasjonspumpene, slik at de tørrkjører (går tomme for kjøling og smøring), og i verste fall brenner seg fast (går varme).
Ta gjerne kontakt med en VB Rørlegger for å høre mer om hva slags serviceavtale de kan tilby. Mange VB-bedrifter benytter Dextro, et digitalt kvalitets- og rapporteringssystem. Det gir deg god kontroll av de arbeidene som er utført. Dokumentasjonen kan også legges inn i Boligmappa for din bolig.
Går du med planer om ny varmeløsning, anbefaler vi deg å laste ned varmeguiden vår nedenfor – helt gratis! Her er det mange tips å hente når det gjelder å velge en miljøvennlig løsning for framtiden.