Liker du hagestell, har du nylig fått hageånden over deg eller forelsket du deg i hage og stauder for lenge siden? Kanskje du rett og slett er usikker på hva som skal til for å få en lettstelt hage? Her kommer noen gode hagetips som gjør det enklere å holde hagen din vakker og yrende av liv.
Uten mat og drikke, duger helten ikke – sånn er det også med gress, planter, trær og vekster i hagen. Næringen er heldigvis ikke like komplisert, men kontinuitet er nøkkelen til en velnært hage. Dette være seg både når det gjelder vanning og gjødsling.
Ulike planter skal vannes i ulik grad, både når det gjelder mengde og frekvens. Eksempelvis bør du ikke vanne gressplenen eller nyplantede trær for ofte, og aldri mens det er stekende sol. Gress og trær bør helst vannes om kvelden. Til gjengjeld er det lurt å gjøre bakken skikkelig våt når du først vanner gresset. Nyplantede hekker, sommerblomster og tomatplanter krever derimot rikelig med vanning hver eneste dag, spesielt de første ukene. Krydder som middelhavsurter trives i mager og tørr jord, og klarer seg derfor med mindre vann enn for eksempel gressløk, koriander, persille og basilikum.
Det første steget for å få en smart vanningsprosess, er derfor å kartlegge hagen din. Hvor er det mest skygge, og hvor er det mest sol? Hvilke plantetyper har behov for masse vann, og hvilke krever mindre? Basert på denne informasjonen kan hagen deles inn i vanningssoner slik at du sikrer best forhold for alle vekstene dine.
Les også: Sommer i Norge: Legg varmtvann i utekrana
Om du velger å vanne hagen selv, eller sette opp smarte vanningssystemer med tidsinnstilling for automatisk vanning, kommer helt an på hvor mye tid du ønsker å holde på i hagen.
Automatisk vanning består typisk av smarte vanningssystemer, sensorer og timere som enten er helautomatiske eller som kan styres via en app. Flere kan også fordele vann på ulike tidspunkt, i ulike vanningssoner i hagen.
Automatiske vanningssystemer er naturligvis ypperlig for deg som liker å reise bort over lengre tid, spesielt om sommeren.
Metoder for automatisk vanning finnes i alt fra enkle til svært avanserte systemer, for eksempel:
Tips! Spar vann ved å velge et vannbesparende vanningssystem med innebygget sensor som kjenner hvorvidt jorda trenger fuktighet. Plantene blir ikke overvannet og du tenker på miljøet. Smart!
Manuell vanning via hageslange, vannkanne eller sprinkler trenger ikke å være en krevende oppgave. Så lenge du har oversikt over vanningssonene, vet hva vekstene dine trenger og har lettvint tilgang på vann, blir den manuelle vanningen langt mer zen, og mindre stress. Noe som tross alt er en viktig del av gleden ved hagearbeid.
En strategisk plassert utekran gjør vanning av hagen, vasking av bilen eller spyling av gårdsplassen langt enklere. For mange vil det derfor være svært hjelpsomt å få en rørlegger til å flytte vannkranuttaket, eller å sette inn flere utekraner.
For mye gjødsling er ikke bra, hverken for plantene eller miljøet, så riktig balanse er nøkkelen – akkurat som med vanning. Når plantene begynner å bli grønne om våren er det på tide å gjødsle plantene, mens gressplenen gjerne kan gjødsles regelmessig gjennom sommeren. Gjødsler du senere enn juli, er det lurt å bruke gjødsel med mindre nitrogen.
Les også: Vet både du og sju-åringen hvor hovedstoppekranen er?
KJØKKENHAGE: Kjøkkenbatteriet kobles enkelt sammen med hageslangen. Garden utekjøkkenbatteri i Sort fra Mora på VB.no. |
Er du blant de som har drivhus og plantedyrking som hobby, men samtidig er litt lei av å dra hageslangen frem og tilbake for å vanne? Ifølge Vi i Villa trenger én enkelt tomatplante opptil åtte liter vann om dagen når den har voksende tomater. Da sier det seg selv at det blir mange bøtter å bære, eller mye trekking av vannslange.
Det kan derfor være lurt å legge en fast vannslange inn til drivhuset – med temperert vann som får plantene til å trives enda bedre. Og kanskje en utekjøkkenkran, eller en utekran med både varmt og kaldt vann kan være noe? Be gjerne rørleggeren om råd til hvordan du kan legge slike slanger.
Har du kun kaldt vann, kan det være lurt å sette opp et enkelt vaskekar i drivhuset, hvor kaldt vann kan stå og temperere seg. Vil du i tillegg være litt miljøvennlig, kan du sette en tønne på utsiden for å samle opp regnvann som du også kan bruke til å vanne.
Lykke til med sommerens hage!
Obs! Hver eneste vinter opplever mange boligeiere at utekranen blir frostsprengt, noe som også kan føre til skader på rørsystemet inne i huset. Pass derfor på at rørleggeren monterer en frostsikker utekran, og at både arbeid og bruk av materialer blir dokumentert da dette kan være viktig for boligforsikringen din. Får du i tillegg rørleggeren til å laste opp dokumentasjonen i Boligmappa på nett, har du oppdatert boligens servicehefte og sikret viktig informasjon ved et evt. fremtidig salg av boligen din.
Kilde: Plantasjen, Felleskjøpet og Vi i Villa.