VB Bloggen - En blogg fra VB - Rørleggerkonsernet for hele Norge

Bytte fra oljefyr til varmepumpe? Dette bør du vite

Skrevet av Jostein Larsen | 5. september 2019

Fram til nå har tusenvis av nordmenn varmet opp boligen sin med parafin eller olje som brensel. Om noen få måneder trer oljefyringsforbudet i kraft. Det betyr at det haster med å finne et miljøvennlig alternativ. I denne artikkelen kan du lese om hva du bør vite hvis du velger å erstatte oljefyren med en varmepumpe.

For mange er varmepumpe et høyaktuelt, miljøvennlig alternativ når oljefyren skal erstattes. Men også blant varmepumpene er det flere alternativ, basert på ulike energikilder. 

Hva slags varmepumpe skal du velge?

En varmepumpe henter energien fra forskjellige varmekilder, som for eksempel fjell, jord, eller vann. De tre vanligste typene varmepumper på det norske markedet er:

  • Væske-vann
  • Luft-vann
  • Luft-luft 

I tillegg vinner avtrekksvarmepumper som henter energi fra den brukte luften i boligen stadig mer terreng.

Avtrekksvarmepumpe

Med en avtrekksvarmepumpe får du ikke bare varmt vann og og varm bolig. Teknologien bak den  ventilerer først boligen din - og bruker deretter den resirkulerte ventilasjonsluften til å produsere energi for å varme opp varmtvann og bolig. Har du en godt isolert leilighet eller et hus på opptil cirka 220 m², kan dette være en løsningen for deg. Hvis du ble nysgjerrig på dette, finner du mer informasjon på nibe.no.

Væske-vann varmepumpe

En væske-vann varmepumpe kalles gjerne for bergvarme-, sjøvarme- eller jordvarmepumpe. Navnet sier hvor varmen blir hentet fra. Er du på jakt etter en effektiv varmepumpe, bør du gå for en av disse. Førstnevnte er det sikreste alternativet.

Vær obs på at du må sjekke med kommunen du bor i om det er lov til å bore. Enkelte steder har restriksjoner på grunn av tunneler, andre underjordiske installasjoner eller grunnforhold.

Luft-vann varmepumpe

En varmepumpe med luft-vann-teknologi henter energi fra uteluften og omgjør den til varme som kan brukes til varmtvann og oppvarming. Bor du nær kysten hvor det er mildt klima, vil en varmepumpe med luft-vann være et godt alternativ. Holder du derimot til i innlandet, vil en væske-vann varmepumpe ha bedre virkningsgrad.

Luft-luft varmepumpe

For mange husstander kan en luft-luft varmepumpe være nok til oppvarming. Da trenger du som regel bare en varmtvannsbereder i tillegg.

Vil du lese mer om de forskjellige varmepumpene? Da anbefaler jeg et besøk på nettsidene våre.

Å invitere en rørlegger på befaring kan være en god idé

Ingen boliger eller varmebehov er like. Har du fortsatt en oljefyr i dag, men føler deg usikker på hvilken varmeløsning du bør bytte til, kan det være en god idé å invitere en rørlegger hjem for å få råd. Og det begynner som sagt å haste.

Vær klar over at rådene du får, ikke nødvendigvis er de samme som naboen ville fått. Det er mange forhold som spiller inn, og som bør tas i betraktning for å velge den løsningen som passer best i akkurat din bolig.

Les også: Har du kontroll på oljetanken din?

Hva vil det koste å bytte ut oljefyren med en varmepumpe?

Å bytte ut oljefyren er ikke like enkelt som å bytte ut en støvsuger eller et kjøleskap. Det sier seg derfor selv at det er vanskelig å gi en eksakt pris på en slik investering før en nærmere vurdering er gjort. Behov og forutsetninger i hver enkelt bolig er forskjellig. I varmeguiden vår har vi likevel forsøkt å antyde hvilke beløp du må regne med, basert på hva slags varmeløsning du velger. Last den gjerne ned hvis du vil vite mer.

Du har sikkert fått med deg at Enova gir økonomisk støtte til de som velger miljøvennlige oppvarmingsløsninger. Er du rask kan du fortsatt i tillegg få kr 10.000,- i støtte hvis du fjerner både oljefyr og oljetank. Støtten avvikles når forbudet trer i kraft. 

Forbud mot bruk av fossilt brensel betyr ikke at oljefyren må ut

Det finnes andre miljøvennlige varmeløsninger enn varmepumper også. Det er fortsatt lov å ha oljekjelen stående, og den kan brukes videre – så sant du går over til å bruke bioolje. På oljefri.no kan du lese mer om fordeler og ulemper ved bruk av slik olje.

Oljekjel og varmeanlegg må renses

I de fleste tilfeller er det vanlig å benytte eksisterende røropplegg selv om du bytter ut oljefyren eller parafinkaminen og tar i bruk en ny løsning. Går du for et varmepumpeanlegg kan det være smart å rense det gamle røranlegget i samtidig.

Velger du å beholde eksisterende tank og kjel for å bruke bioolje i stedet, må den gamle oljetanken også renses før den fylles med bioolje. Avhengig av oljetankens alder anbefales det å montere ny oljetank inne i egnet rom (fyrrom). De nye oljetankene som er beregnet for innvendig bruk, finnes i håndterbare størrelser som skal gjøre det enkelt å få dem gjennom døråpninger og på plass i fyrrommet. 

Fjerning av eksisterende oljetank og oljekjel

Hvis du bestemmer deg for å fjerne den gamle oljetanken må du være klar over at demontering og fjerning av tanken og oljekjelen skal utføres av fagfolk. Gammel olje må destrueres og komponentene skal behandles som farlig avfall, blant annet på grunn av asbestinnhold. Spør gjerne en VB Rørlegger om hjelp!