Har du et begrenset budsjett, men har likevel lyst til å pusse opp badet? I denne artikkelen får du nyttige råd og tips om hvordan du kan kjøre oppussing på økonomiklasse.
Begynn alltid med å planlegge nøye! Det er flere oppgaver du fint kan gjøre selv for å spare penger, men du gjør lurt i å avklare med en fagperson før du går i gang. Hva skal gjøres – og hva må gjøres av rørlegger? En aldri så liten selvransakelse er også fornuftig: Hvilke oppgaver har du tid, kunnskaper og ferdigheter til å utføre på egen hånd?
Les også: Pusse opp badet – hva kan jeg gjøre selv?
Når du starter med å involvere en rørlegger får du også hjelp til å planlegge realistisk med utgangspunkt i midlene du har til rådighet. Har du et stramt budsjett, vil en rådgiver kanskje foreslå at du dropper flisene og at du velger baderomsutstyr med omhu.
Les mer: Tegn som tyder på at badet trenger en større oppussing
Jeg regner med at du også vil prioritere å bytte ut det som MÅ byttes ut først? Har du for eksempel et toalett med sprekker som kan forårsake vannskader, er det ikke noe å lure på. Skaff et nytt før det blir lekkasje. Gulvinstallerte toalett er det rimeligste alternativet fordi installasjonen er mindre komplisert.
Det finnes mye rimelig å få kjøpt og som fungerer bra. Men det er viktig at du sjekker produktbeskrivelsene – utstyret må være tilpasset norsk vann og vanntrykk. Gjør du ikke det, kan det billige kjøpet fort bli dyrt likevel, både i form av ødelagt utstyr og mulige lekkasjer.
Les mer: Kan rørlegger nekte å montere utstyr som jeg har kjøpt selv?
Tåler du at oppussingen strekker ut litt i tid, klarer du kanskje å skaffe utstyret du trenger ved å benytte tilbud og kampanjer etter hvert som de dukker opp. Og er det trangt om lagringsplassen hjemme går det an å sjekke ut muligheter for senere levering. Eller spørre en venn som bor romsligere enn deg selv?
Du trenger ikke nødvendigvis å kjøpe nytt utstyr heller. Finn.no eller andre nettsteder og bruktmarkeder kan ha akkurat det du trenger.
Våtromsmaling, våtromsplater, vinylbelegg. Alternativene til fliser er mange og sluttresultatet kan bli vel så fint som med fliser. Det du skal være oppmerksom på er at malte vegger på bad er mindre holdbare enn fliser.
Hvis noen skal utføre jobben for deg er det alltid lurt å be om pris fra flere. På den måten kan du sammenligne både priser og produkter. I tillegg bør du sjekke ut kompetansen til de som skal hjelpe deg med jobben. Jobber de for eksempel etter våtromsnormen? Hvis ikke, kan det også gjøre oppussingen dyr på sikt.
Tettpå er et tiltak fra Skatteetaten og samarbeidspartnere, for å hjelpe deg med å finne seriøse håndverkere. På siden finner du også flere gode råd til oppussingsarbeidet og samarbeidet med den innleide arbeidskraften.
Blir badet pusset opp i henhold til kravene i byggebransjens våtromsnorm, kan du være trygg på at alt arbeid tilfredsstiller lover og forskrifter. Ikke minst, er det en garanti for at badet ditt får en lengst mulig levetid. Et bad som kan leve lenge får du sjelden med kortsiktige løsninger. Noen ganger kan det derfor være lurt å vente og spare hvis det er det som må til.
Uansett hva du velger, har du forhåpentligvis fått noen innspill til hva du kan gjøre for å holde kostnadene nede når du skal pusse opp badet. Ta gjerne kontakt med en VB Rørlegger for å høre mer om hva vi kan hjelpe deg med.
Lykke til med oppussingen! Og du, vil du ha flere råd? Vi har en egen temaside om bad hvor vi deler tips og råd helt fra du skal begynne å planlegge bad, til det er ferdig, klart til bruk.