VB Bloggen - En blogg fra VB - Rørleggerkonsernet for hele Norge

Planlegger du nytt kjøkken? Ta med rørleggeren på råd!

Skrevet av Knut Lima | 22. august 2019

Kjøkkenet kan fort bli et kostbart rom å pusse opp. Derfor kan det være lurt å ta med rørleggeren på råd allerede på planleggingsstadiet. Slik at du får et kjøkken du vil sette pris på i mange år framover,  med rør og installasjoner som tilfredsstiller planløsning og krav.

Du har sikkert ønsker for hvordan kjøkkenet ditt skal være. Bygger du ny bolig ligger alt til rette for at du får det slik du vil fra start, men har du en eksisterende bolig, ligger det sannsynligvis rør i gulv og vegger som gjør at du ikke står like fritt når det gjelder valg og planløsning. Da bør du be rørleggeren om råd. Med utgangspunkt i budsjettet ditt, kan vedkommende gi deg anbefalinger om hva som kan og bør gjøres.

Flytte eller bytte rør? Sjekk dem uansett!

Kanskje har du planer om et kjøkken med en helt annen løsning enn det tidligere kjøkkenet hadde. Noe som innebærer at rør eventuelt må flyttes. Forhør deg med en rørlegger om hva som vil være mulig. Som oftest er dette et kostnadsspørsmål, mer enn et teknisk spørsmål. Kanskje vil det også vise seg at rørene er såpass gamle at rørleggeren vil anbefale deg å bytte dem ut, og da fortrinnsvis med rør-i-rør.

Rør-i-rør?

Et rør-i-rør system skal tilfredsstille byggteknisk forskrifts (TEK17) funksjonskrav om at rør og deler skal kunne skiftes ut og at alle vanninstallasjoner skal være lekkasjesikret. Systemet består av et indre og ytre rør, samt et fordelerskap hvor alle rørføringene er samlet. Fordelen med et slikt system er at vannet ved en eventuell lekkasje blir ledet til fordelerskap og derifra til sluk slik at en eventuell vannlekkasje blir raskt oppdaget og skadene begrenset. Rør-i-rør gjør det også mulig å skifte ut defekte rør uten å måtte bryte opp vegger og gulv. 

Lekkasjesikring av kjøkkenmaskiner og hvitevarer

Ved ny installasjon av maskiner og beredere i kjøkkenbenk, skal det også ifølge TEK17 installeres lekkasjestopper. Det betyr at hvis du for eksempel flytter oppvaskmaskinen fra en vegg til en annen og det krever endring av røropplegg, skal lekkasjestopper kobles på. Men kravet gjelder ikke hvis utstyret står på samme plass, med eksisterende koblinger og det bare er selve maskinen som byttes ut. Vi i VB anbefaler likevel vannstopper uansett. Det samme gjør nok forsikringsselskapet ditt, som trolig vil kunne redusere forsikringspremien hvis du sørger for et vannsikkert kjøkken.

Les mer: Tiden har kommet for våtromskrav på kjøkkenet

Nytt kjøkken i ny bolig? Legg til rette for fremtidig vedlikehold

Installasjoner skal tilrettelegges for framtidig vedlikehold og være lett utskiftbare. Det gjelder både rør og hvitevarer som er tilkoblet vann. Sannsynligvis vil det være fagfolk som utfører jobben for deg, og de skal gjøre det i henhold til lover og forskrifter. Men pass på at du får dokumentasjon på nettopp det. Mange av VB Rørleggerne bruker kvalitetssikringsverktøyet VB Dextro som sikrer digital dokumentasjon og bilder av alt som blir gjort. Og dokumentasjonen kan legges rett over i boligmappa di, hvis du har tatt i bruk den.

Les også: Derfor bør du benytte digitale rørleggere

Gå for et bærekraftig kjøkken – og tenk praktisk samtidig

De fleste rørleggere får etter hvert også god erfaring med hvilke produkter som fungerer godt og  ikke. Og hvilke som har god kvalitet og lang levetid. Så spør gjerne rørleggeren hvis du er i tvil når du skal velge produkter på kjøkkenet. Slik at du for eksempel får en kjøkkenkran som tilfredsstiller behovene du har og som det går an å få reservedeler til i lang tid framover. Det er bærekraft i praksis.

Vil du ha flere råd og tips om det å planlegge kjøkken? Besøk temasiden vår og last ned denne e-boken: