Slik unngår du støy fra rør

Av Baard Aas 11. mai 2023

Unngå støy fra rør

Opplever du plagsom støy fra vannrørene? Det er en vanlig utfordring for mange huseiere og leietakere. Heldigvis finnes det flere effektive metoder for å redusere eller eliminere støyen. Her er noen tips som vil bidra til en mer fredelig tilværelse.

Støy fra vannrør kan være irriterende, og til og med helseskadelig hvis lydnivået blir for høyt. Det finnes forskrifter og retningslinjer som skal sikre at støyen fra rør i bygninger ikke overstiger akseptable nivåer.

Først og fremst handler det om god planlegging

Tidlig i en byggeprosess eller i et prosjekt vil god planlegging være viktig. Designeren eller arkitekten planlegger gjerne for at det designmessig skal se fint ut, med eksempelvis badet rett over naboens soverom – som mest sannsynlig vil stride imot en rørleggers råd og faglige kunnskap. Rørleggers rådføring bør derfor komme inn på et så tidlig stadium som mulig, og helst før første spadetak. På denne måten blir det mindre rom for avvik og enklere å følge kravene som stilles.

Les også: Hvordan sikre nødvendig dokumentasjon for rør- og sanitæranlegg i prosjektfasen?

Vanligste årsakene til støy fra rør

Det kan være flere ulike årsaker til et unormalt høyt lydnivå. For eksempel vil støyen fra enkeltmotstand avhenge av type utstyr, trykkfall og vannhastighet. Det er i tillegg viktig at rørene er festet (klamret) riktig, med riktig type klammer, der feil klammer kan gi mye støy. 

Noen andre årsaker kan være for dårlig isolasjon eller feil isolasjon. Det kan også være for lite plass mellom rør og bygg. Retningslinjene for lydvolumet er det spesifikke krav til, men hvordan en best lydisolerer avhenger av hva årsaken er.

Støy kan være et problem i både nye og eldre bygg, men det kan være mer vanlig i eldre bygg på grunn av dårlig rørisolasjon eller endringer i bruken av bygget. Eldre bygg kan også ha gamle vannrørledninger som avgir mer støy, og som derfor gir mer problemer med støy. 

I nye bygg, er det derimot strenge krav til støydemping og rørisolasjon, slik at støy fra rør er mindre sannsynlig å bli et problem. Nye bygg har også moderne vannrørledninger som er laget for å redusere støy, samt bedre teknologier for lydisolering og støydemping. Det er likevel viktig å merke seg at støy fra rør også kan oppstå i nye bygg, spesielt hvis rørene er montert feil. 

Les også: Når må vannledninger og avløpsrør i borettslag og sameier rehabiliteres?

Hvordan utbedre støyproblemet

Når du først sliter med støy fra rørene, finnes en rekke måter å utbedre dette på. Her er noen av de mest effektive metodene:

  1. Rørisolasjon: Legg til ekstra isolasjon rundt vannrørledninger for å redusere støy. Det finnes ulike materialer tilgjengelig for rørisolasjon som skum, fiberduk eller folie, som også kan legges på vegger og tak i nærheten av vannrørledningene for å redusere støyen.

  2. Ny teknologi: Demping av støy ved hjelp av teknologier som støydempende klammer eller dempere kan være en effektiv måte å redusere støyen på, spesielt i festepunkter. 

  3. Oppgradering av rørledninger: Hvis støyen fra rør er et stort problem, kan det være nødvendig å oppgradere eksisterende vannrørledninger til nye med bedre lydisoleringsegenskaper.

  4. Vedlikehold: Regelmessig vedlikehold, inkludert inspeksjon og reparasjon av lekkasjer og skader, kan bidra til å redusere støy fra vannrør over tid.

Det er viktig å merke seg at løsningen som passer best for å redusere støy fra rør, vil avhenge av bygget og støyproblemet. Derfor anbefales det å søke råd fra en kvalifisert fagperson for å velge den mest effektive løsningen.

last ned e-bok for gode råd om vann i næringsbygg

Temaer: Lover og regler


Baard Aas's photo

Av: Baard Aas

Baard Aas jobber som daglig leder i VB Lunder & Aas Rørleggerservice AS på Jessheim. Han er utdannet rørlegger, rørleggermester og fagingeniør VVS. Læretid var hos J. Werner & Søn. Senere ble han rørlegger, serviceansvarlig og prosjektleder hos Werner-Winther i Oslo. Deretter tok han Mesterbrev som rørlegger og Teknisk fagskole, VVS linjen. Baard har i tillegg studert ved Statens yrkespedagogiske høgskole og jobbet på Jessheim videregående skole med undervisning i rørfag, som hovedlærer og som studieinspektør. Baard er medlem i Prøvenemda for rørleggerfaget, styreformann i Romerike opplæringskontor for rørleggere, og har flere styreverv.

Følg på Facebook

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Proff.
Besøk VB Bloggen Privat ›

New Call-to-action

Siste innlegg