Avhendingslov: Det blir stadig viktigere å dokumentere baderomsarbeid

Av Ronny Vikeså 6. januar 2022

VB_Smart_dokumentasjon_bad_avhendingslov

Er du kjent med endringene i avhendingsloven for salg av bolig som trer i kraft 1. januar 2022? I 2019 vedtok Stortinget lovendringen som gjør at det ikke lenger skal være lov å selge boligen med forbeholdet «som den er». Dokumentasjon på arbeid utført av fagfolk blir derfor enda viktigere enn før. I denne artikkelen kan du lese om de viktigste lovendringene og hva du bør dokumentere av rørleggerarbeider.

Hva sier avhendingsloven nå?

Avhendingsloven som regulerer kjøp og salg av bolig ble innført i 1993. Den nye versjonen av loven, som trer i kraft 1. januar 2022, skal gjøre det tryggere å kjøpe brukt bolig.

Det blir også tryggere for den som skal selge bolig, da risikoen for tap blir mindre. Så sant dokumentasjonen er på stell.

Her er de viktigste endringene og det som er nytt i avhendingsloven:

  • Det er ikke lenger lov å selge bolig med forbeholdet «som den er».
  • Egenandelsgrensen for å dekke kostnader ved mangler på boligen settes ned til 10 000 kroner. Selger må dekke beløp over dette., tilknyttet feil som ikke var dokumentert. Tidligere var grensen på 5% av boligens verdi.
  • Det stilles strengere krav til takstmenns kompetanse og til utformingen av tilstandsrapporten.
  • Undersøkelsesplikten strammes inn. Kjøper kan ikke kreve erstatning for forhold som er beskrevet i tilstandsrapporten eller i annen dokumentasjon.

Enkelt forklart innebærer dette at du som kjøper får større undersøkelsesplikt mens du som selger får større informasjonsplikt.

Med andre ord får selger et enda strengere krav til å dokumentere oppussings- og renovasjonsarbeid på egen bolig ved et salg.

 

Hva kan du forvente av dokumentasjon på arbeider som er utført av fagfolk?

Rørleggeren som utfører oppdrag for deg skal – helst uoppfordret – dokumentere alt arbeid som gjøres på bad, kjøkken og våtrom, samt utstyr og produkter som er brukt. Dokumentasjonen bør inneholde bilder som viser status før, underveis og etterpå. Og du bør få dokumentasjonen i det formatet du ønsker. Vi anbefaler digitalt, og aller helst rett i boligmappa di.

VB_boligmappa_dokumentasjonSamle dokumentene i boligmappa di

Her i Rørleggerkjeden VB samarbeider vi med Boligmappa. Boligmappa.no er en digital tjeneste som samler all dokumentasjon om en bolig på ett sted. Den følger gårds- og bruksnummeret til boligen, og kan sammenlignes med serviceheftet til en bil. For at det skal være enklest for deg, bør du be rørleggeren om å sende dokumentasjonen rett inn i din mappe når jobben er gjort.

Les også: Tre gode grunner til å benytte digitale rørleggere

Det er rundt 3700 håndverksbedrifter som bruker Boligmappa i dag, og disse kan du søke opp på boligmappa.no. Bruker du en registrert håndverker kan du være trygg på at dokumentasjonen blir utført og havner der den skal. I din boligmappe. Som blir en annens mappe den dagen du selger boligen din – forhåpentligvis til en mye bedre pris enn du ville fått hvis dokumentasjonen hadde manglet.

VB Dextro – appen som dokumenterer alt

I VB bruker vi Dextro, et digitalt verktøy, eller en app, utviklet for å gjøre dokumentasjonsarbeidet enklere og tryggere. Appen brukes på alt fra små oppdrag i private boliger til større prosjekter i næringsbygg og inneholder sjekklister med beskrivelse av arbeidet som skal gjøres fra start til slutt.

All informasjon blir lagret med nødvendige bilder - og hvis du ønsker - overført til boligmappa di.

Helt til slutt: Velger du en seriøs rørlegger, vil den nye avhendingsloven bare være en fordel for deg. Vi ser fram til at lovendringene trer i kraft. Gjør du?

Ta kontakt med en VB-rørlegger i dag >

 Kilder: Stortinget.no/Boligmappa.no/forrbrukerraadet.no

Temaer: Lover og regler


Ronny Vikeså's photo

Av: Ronny Vikeså

Ronny Vikeså er utdannet rørlegger og har jobbet hos VB Rørlegger Gunnar Larsen siden han begynte der som lærling i 2000. I dag jobber han som prosjektleder i bedriften. Ronny har erfaring fra flere områder, blant annet varmeanlegg, serviceoppdrag, VVS-installasjoner i eneboliger, oljeutskilling for bilverksteder og arbeider knyttet til damp- og trykkluft. Ronny er en viktig ressurs for utviklingen av VBs digitale dokumentasjonssystem, Dextro.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Proff.
Besøk VB Bloggen Privat ›

New Call-to-action

Siste innlegg