Hvorfor er svenskene bedre enn nordmenn på varmeløsninger?

Av Bjarte Bjelkarøy 23. mars 2017

Hvorfor er svenskene bedre enn oss nordmenn på varmeløsninger?

Det er typisk norsk å være god, sa Gro Harlem Brundtland for en del år siden. Det sitter fortsatt i oss. Vi liker å tenke at vi er gode - og i hvert fall bedre enn svenskene. Så hvordan kan det ha seg at de er bedre enn oss på varmeløsninger? Vi har kikket "söta bror» litt nærmere i kortene.

Gjerrige svensker?

Har du hørt uttrykket "Är kaffet inkluderat i priset?". Vi ler gjerne hvis vi hører kaffespørsmålet når vi er på ferie, samtidig som vi tenker "typisk svenske". Om våre naboer i øst ikke akkurat er gjerrige, så er de i hvert fall mer prisbevisste enn oss. Der vi nordmenn kan sløse og tillate oss å være litt uforsiktige med strøm fordi vi er velsignet med store vannressurser fra naturens side, har svenskene blitt tvunget til å følge nøye med målerne og tenke annerledes. Dette har blant annet gitt dem mer erfaring med alternative oppvarmingsløsninger.

LES OGSÅ: Hva koster det å installere vannbåren varme i næringsbygg?

Tenker livssyklus

I Norge har vi ofte et 5 til 10-årig inntjeningsperspektiv på varmeløsningen vi har installert. Er du for eksempel en utbygger, har du ansvar for bygget de første fem årene. Svenskene ser større på det. De tenker at investeringen i varmeløsningen kan tjene seg inn i takt med byggets levetid. Denne livssyklustankegangen resulterer for eksempel i hyppigere bruk av vannbåren varme, varmepumper og solvarme.

Det er på høy tid at vi tar etter. Framtidige bygg krever at vi tenker livssyklus – og dette bør også gjelde varmeløsninger. Vi må utnytte de teknologiske mulighetene vi har og se dem i sammenheng. Gjøre som svenskene: Se litt større på det. For eksempel ved å satse på flere energikilder som kan spille på samme lag: solfangere, varmepumper, balansert ventilasjon, pellets, elektrisitet, berg- eller sjøvarme. Sammen kan de utgjøre et enestående, energieffektivt varmesystem.

HYSS

Kjenner du til HYSS? På svensk betyr ordet «hyss» røverstreker, men det er også en forkortelse som står for Hybrid Solar System; en kombinert varmeløsning som utnytter solenergi og grunnvarme. Her kan du lese mer om dette varmesystemet, som er utviklet av et norsk selskap med svensker på laget. Kanskje må det slike eller lignende løsninger til for at vi skal ta igjen svenskene.

LES OGSÅ: Skifte ut oljekjelen? Her er noen alternativer du bør vurdere.

ROT-fradrag og andre støtteordninger

I Sverige kan man få skattefradrag på håndverksarbeider som er utført i egen bolig, kalt ROT-fradrag. Dette gjelder arbeid knyttet til reparasjoner, installasjoner og ombygginger. Tiltaket ble innført for å redusere svart arbeid, og de gunstige skattefordelene har trolig bidratt til at flere svensker har valgt alternative oppvarmingsløsninger.

Her hjemme er det mange som etterspør en ordning tilsvarende ROT-fradraget. Forslaget har vært innom regjeringen, men så langt har det ikke blitt noen ordning i Norge for skattefradrag på håndverksarbeider. Derimot har vi støtteordninger gjennom Enova for de som tar miljø- og energivennlige valg. Det burde være grunn god nok til at vi ikke skal være dårligere enn svenskene. Du kan lese mer om dette på deres nettsider eller i blogginnlegget Hva skal til for å få Enova-støtte til nye og eksisterende næringsbygg?

Så sant ikke "söta bror" plutselig drar en joker ut av ermet, tror jeg vi har store muligheter. Vi kan bli minst like gode - også på varmeløsninger!

New Call-to-action

Temaer: Miljøvennlig varme og energitiltak


Bjarte Bjelkarøy's photo

Av: Bjarte Bjelkarøy

Bjarte Bjelkarøy jobber som faglig leder og personalansvarlig i VB VoldenTollefsen, avdeling Egersund. Han har jobbet hos VoldenTollefsen siden 1988, først som lærling og deretter som rørlegger i 15 år. Gikk teknisk fagskole i 2003 og 2004 og fikk mesterbrevet i 2006. Han har siden jobbet som faglig leder hvor han har styrt 20 rørleggere som driver med alt fra servicearbeider til større prosjekter. Han har vært sensor i rørleggernes prøvenemd i Rogaland i flere år. Han er også styreleder for Rørentreprenørene Norge avd. Rogaland.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Proff.
Besøk VB Bloggen Privat ›

New Call-to-action

Siste innlegg