Hva forventer du av en god samarbeidspartner når du skal planlegge VVS i små og mellomstore bygg?

Av Morten Boye-Hansen 3. januar 2019

VB_Hva-forventer-du-av-en-god-samarbeidspartner-når-du-skal-planlegge-og-installere-vvs-anlegg-i-små-og-mellomstore-bygg_v2

Veldig ofte blir samarbeidspartnere valgt på grunnlag av kjennskap og erfaring fra tidligere jobber. Naturlig nok. Men hva hvis du stiller med blanke ark og ikke vet hvem du bør velge? Hvilke kriterier skal du se etter da? I denne artikkelen har vi tatt for oss hva du bør forvente av den rette, og kanskje beste, samarbeidspartneren.

Prosjekter og referanser

Referanser kan fortelle mye, men blir sjeldent etterspurt i utførende ledd. Referanser bør inneholde informasjon om:

  • Leveranse og praktisk gjennomføring i henhold til kontrakt

At tidligere referanseprosjekt ble gjennomført og levert som avtalt er trolig det første en ønsker å få bekreftet. Og hvis ikke det ble det, hva var årsaken? Feilen ligger kanskje hos oppdragsgiver eller andre aktører og ikke nødvendigvis hos den dere vurderer som samarbeidspartner. Det kan være grunn til å undersøke grundigere.

  • Tverrfaglig samarbeid

Hvordan har samarbeidet med andre fagområder vært? Kjennetegnes referanseprosjektene av god kommunikasjon mellom alle parter, av jevnlige byggemøter og ryddighet? Spør om dette hvis det ikke blir nevnt.

Les også: Hvordan lage en god prosjektplan for VVS i boligprosjekter?

  • Kommunikasjon

God kommunikasjon er en forutsetning for å lykkes med et prosjekt, det er rett og slett limet som holder prosjektet sammen. Etterspør derfor rutiner knyttet til kommunikasjon og hvilke kanaler som benyttes.

Last ned gratis presentasjon: Viktige krav og standarder for rørbransjen

Framdrift

Tid er penger. Forsikre deg om at entreprenør og underleverandører har nok mannskap og ressurser til å få prosjektet gjennomført innen avtalt tid.

Likviditet og leveringskapasitet

Enkelte bedrifter vil mer enn de kanskje er i stand til og starter opp prosjekt de hverken har likviditet eller kapasitet til å gjennomføre. På proff.no finner du nyttig og relevant bedriftsinformasjon knyttet til dette. Er bedriften godkjent av Startbank? Er dokumenter som skatteattest, ansvarsforsikring, firmaattest, HMS-erklæring og informasjon fra Brønnøysundregisteret i orden?

Beskrivelser av tidligere prosjekt gir også en god pekepinn når det gjelder gjennomføringsevner og kapasitet. 

Sporbarhet og dokumentasjon

Krav til dokumentasjon og sporbarhet dekker flere områder. Her er noen av de viktigste:

Faglig kompetanse

Potensielle kandidater bør selvfølgelig kunne vise til solid fagkompetanse – inkludert nødvendige sertifiseringer. Noe annet som sjelden etterspørres, er hvor oppdaterte bedriftene er på siste nytt innen teknologi og utstyr.

En god samarbeidspartner bør kunne gi korrekte råd når det gjelder materiell, produkter og nye, effektive løsninger, i form av alt fra gjennomtenkte rørføringer til vannbesparende utstyr og miljøvennlige varmekilder. Du skal rett og slett forvente å bli orientert om nye produkter og løsninger som kan være positive for prosjektet ditt!

Benytter de digitale kvalitetssikringsverktøy?

Be om dokumentasjon som viser at de har digitale verktøy og system som sikrer gode prosesser, kvalitetskontroll, sporbarhet - og at lovverk blir fulgt, ikke minst.

Les mer: Hvordan digitalisere vekk useriøse aktører i markedet

Oppfølging i endelig drift

I valget med å finne den beste samarbeidspartneren er det også smart å tenke langsiktig. Hvordan sikre trygg og kontinuerlig drift fra den dagen alt er installert og hverdagen begynner? FDV-dokumentasjonen skal inneholde informasjon om nødvendig forvaltning, drift og vedlikehold. Kan samarbeidspartneren din tilby serviceavtaler for driften videre, er du sikret hjelp fra fagfolk som kjenner både installasjonene og bygget.

Tillit og åpen dialog

Gode samarbeidspartnere betyr mye for hvor vellykket et prosjekt blir. Derfor er det også viktig å stille kritiske spørsmål til de du ønsker å samarbeide med. Det må være lov å utfordre.

Vi i VB mener at de beste aktørene tør å bli utfordret, og tør å være ærlige. Hva forventer partene av hverandre? Hva forventer du? Vi hører gjerne fra deg!

Har du lyst til å lese mer om VVS i boligprosjekter? Vi har samlet mye nyttig informasjon på ett sted. Forøvrig anbefaler vi også presentasjonen nedenfor. Den gir deg en god oversikt over relevant lovverk knyttet til VVS-arbeider.

New call-to-action

Temaer: Dokumentasjon, VVS-installasjoner, Prosjekt


Morten Boye-Hansen's photo

Av: Morten Boye-Hansen

Morten Boye-Hansen var ansvarlig for salg på proffmarkedet i over 10 år, og er markedsfører av utdannelse. Med en bredspektret erfaring fra sin fortid i bil-, olje- og visualiseringsbransjen, har han stor interesse for teknikk. Han er svært opptatt av kvalitetssikring og miljøansvar, og de mulighetene rørleggeren har til å bidra på disse områdene. Morten hadde ansvaret for nasjonale kundeavtaler i VB, og har opparbeidet seg et bredt nettverk både i VVS-bransjen og ute hos aktører innen næringseiendom. Han har nå gått av med pensjon.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Proff.
Besøk VB Bloggen Privat ›

New call-to-action

Siste innlegg