7 ting du setter pris på hos den faste rørleggeren din

Av Ronny Engan 4. mai 2017

Å ha en fast rørlegger til å se over bygget ditt har sine fordeler.

Har du brukt samme fastlege gjennom en årrekke? En lege som kjenner deg over tid vil trolig forstå deg bedre når du sier at noe er galt, og anbefale behandling basert på historikk og kunnskap om deg og kroppen din. På mange måter er det slik med den faste rørleggeren også. Den personen eller det firmaet som kjenner det rørtekniske anlegget i bygget ditt, og som forstår hvor det gjør «vondt».

Hva skal til for at du skal velge samme rørlegger gang på gang? Jeg tipper du vil si noe sånt som at rørleggeren gjør en god jobb, og du er fornøyd med servicen du får. 

Jeg går enda litt grundigere til verks og gir deg her hele 7 grunner til å sette pris på å ha en fast avtale med rørlegger:

1. Du får en som er kjent med anlegget

Er det akutt trøbbel i rørene? En rørlegger som er kjent med anlegget i bygget ditt kan vanligvis oppdage og tolke symptomer på at noe er galt, raskere enn en ny rørlegger kan. En rørlegger som er jevnlig innom får kunnskap om anlegget ditt. Han vet for eksempel hvilke rør som tetter seg innimellom, og kan forklare deg hvorfor stopp eller eventuelle lekkasjer oppstår. 

2. Dokumentasjon og sporbarhet

Hvis du ikke bruker en fast rørlegger, har du heller ikke noen å etterspørre historikken hos, så sant du ikke selv sitter på den. Alle rørleggere skal ta vare på dokumentasjon på utførte arbeider, men det sparer deg for mye tid og ekstra arbeid å slippe å hente inn dokumentasjon fra tidligere rørleggere.  Har du brukt fem forskjellige rørleggere, må du jo huske hvilken rørlegger som gjorde hva, for å få fatt på rett dokumentasjon. Da kan du ha et problem.

3. Mindre tidsbruk fra din side

Når du engasjerer en ny rørlegger vil det naturlig nok kreve mer av din tid i starten. Du må gjennom en ny briefing på anlegget, og sannsynligvis administrere mer av arbeidet også.

Det samme skjer jo hvis du kommer til en ny lege. Ny briefing må til, og du må bruke mer tid på å fylle på med manglende informasjon.

4. Servicegrad og responstid

Har du brukt en og samme lege i flere år, vil jeg tro at sjansen øker for at du får en time raskt den dagen du virkelig trenger det. Slik kan det være når du kontakter rørleggeren også: Faste kunder kan fort få høyere prioritet enn tilfeldige kunder. Inngår du i tillegg en avtale med rørleggeren om service og vedlikehold, kan både servicegrad og responstid formaliseres.

LES OGSÅ: Dette bør du ta med i en serviceavtale med rørleggeren din

5. Færre feil

Ved å velge ny rørlegger hver gang, får du kanskje få ned prisen på den aktuelle jobben, men det er ikke sikkert at dine totale driftskostnader blir lavere for det. Det at historikken for bygget er hos rørleggeren du kjenner, og ikke hos den nye, gir mindre forutsigbarhet. Akkurat som hos legen.

6. Bedre rådgivning

En rørlegger som har jobbet på anlegget ditt over tid, får et større eierskap til det. Hun eller han blir da i stand til å gi deg enda bedre råd for hva du bør gjøre, både med tanke på vedlikehold, kontroller og eventuelle utskiftninger.

LES OGSÅ: Har du ett av disse kostnadsmonstrene i ditt rørtekniske anlegg?

En dag vil fastlegen kanskje si til deg at du må legge om kostholdet og trene mer for å holde hjertepumpa og det øvrige kroppsmaskineriet ved like. Du vil trolig ta til deg rådet (fordi du skjønner at han har rett). Slik skal du også kunne stole på det rørleggeren anbefaler deg å gjøre.

7. Kan tilby vaktordninger

Den gode, gamle huslegen som man kunne ringe til, og som kom hjem til deg, er historie de fleste steder nå. Hos mange rørleggere derimot, kan faste kunder få tilsvarende tjeneste som en tilleggsytelse. Du får et telefonnummer du kan ringe etter arbeidstid og i krisetilfeller. Ringer du «ut av det blå» til en rørlegger du ikke kjenner, er det som regel mindre sjanse for å få hjelp på timen.  

Hvis du må bytte rørlegger

Nå har jeg hele veien argumentert for at du ikke skal bytte rørlegger. Du skal selvfølgelig bytte når du ikke er fornøyd! Gå etter referanser og kompetanse når du må finne en ny, og bruk gjerne noen av punktene over som sjekkliste.

LES OGSÅ: Hvem bør utføre service på ditt rørtekniske anlegg og hvor ofte?

Noen ganger må fastlegen henvise deg videre til en spesialist. Rørleggeren din bør helst ha alle spesialistene du trenger til rørfaget på ett sted, eller i det minste si ifra hvis de mangler kompetanse på noen områder - og om de eventuelt kan fremskaffe den. 

Det skal være både lønnsomt og trygt å ha én fast rørlegger!

New Call-to-action

Temaer: Drift og vedlikehold, Velge rørlegger


Ronny Engan's photo

Av: Ronny Engan

Ronny Engan har jobbet som rørlegger siden 1988 og har drevet med det meste en rørlegger gjør i sin hverdag: serviceoppdrag, eneboliger, større anlegg og varmepumper.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Proff.
Besøk VB Bloggen Privat ›

New Call-to-action

Siste innlegg