Kan jeg få vannbåren varme i mitt hus?

Av Jostein Larsen 28. november 2017

Privat_12.12_Vannbåren_-120797-edited.jpg

Vi får rett som det er spørsmål fra folk som lurer på om de kan få vannbåren varme i boligen sin. Og i så godt som alle tilfeller er svaret ja, både i leiligheter, eldre hus, eller på hytter for den saks skyld. Veldig ofte kan nye løsninger kobles på eksisterende.

Hvordan fungerer et vannbårent varmesystem?

Et vannbårent varmesystem sender oppvarmet vann rundt i boligen din via rør i gulv, radiatorer eller viftekonvektorer. Mens eldre system gjerne er basert på olje, parafin eller elektrisitet, driftes nyere varmesystem av forskjellige fornybare varmekilder som varmepumper, bio-kjeler, sol- og energifangere, pellets eller lignende. 

Når du vurderer en vannbåren varmeløsning i boligen din, satser jeg på at du går for en av de miljøvennlige alternativene. Men la oss ta det fra starten.

Har du ny bolig eller gammel bolig?

Skal du bygge ny bolig, ligger alt til rette for å legge rør med en gang. Du må selvsagt rådføre deg med fagfolk, enten det er snakk om ny eller gammel bolig, men det kommer jeg tilbake til.

I eldre og eksisterende boliger, må det nødvendigvis foretas noen endringer. Hvor enkel – eller komplisert - installasjonen blir, avhenger av flere forhold, som for eksempel om du er innstilt på å fjerne gulvet hvis du vil ha gulvvarme, om du har et gammelt radiatoranlegg som kan brukes, eller hvor omfattende løsning du ønsker.

Har du olje- eller elkjel?

Mange gamle hus har vannbårne radiatorsystem drevet med elektrisitet, olje eller parafin. I de fleste tilfeller skal det bare noen enkle grep til for å kunne bruke en mer miljøvennlig varmekilde i det samme systemet, som for eksempel bioolje i stedet for fossil olje.

Er du en av dem som har en oljekjel stående som må byttes ut når det nye oljefyringsforbudet trer i kraft i 2020, kan det være et smart alternativ å bytte ut kjelen med en miljøvennlig varmepumpe som kan drifte varmeløsningen videre i stedet. Det er ingen grunn til å vente, i hvert fall ikke med planleggingen. Tida går fort!

Vil du ha gulvvarme i leiligheten?

Bor du i en leilighet hvor det varmes opp med radiatorer, er det ikke noe i veien for at du kan legge gulvvarme i leiligheten din ved å koble rørene videre fra radiatorene. Det forutsetter imidlertid at du er villig til å ta opp gulvet. Men har du tenkt at gulvet uansett burde byttes ut, har du jo en gylden anledning til å legge gulvvarme samtidig.

Vannbåren varme er mer enn gulvvarme

Vannbåren varme betyr, som jeg nevnte innledningsvis ikke bare gulvvarme. Radiatorer og viftekonvektorer er også vannbårne system.

Begge de to sistnevnte gir deg deilig varmekomfort. Viftekonvektorene gir en raskere oppvarming enn radiatorer, hvis det har betydning for deg. Og alt kan kombineres.

Jeg slår likevel gjerne et ekstra slag for gulvvarmen når jeg kan. Har du mulighet til å velge en slik løsning, vil jeg absolutt anbefale deg å gjøre det, i hvert fall i oppholdsrom, bad og kjellerrom som brukes daglig.

Varme gulv er behagelig å gå på, gir en jevn varmefordeling i rommet, og et bedre inneklima totalt sett.

Mange lurer på om vannbåren varme er egnet for det gulvet de skal ha. Og det er de. Rørene til et vannbårent system kan legges i alle typer gulvkonstruksjoner, enten det er i tre-, plate- og steingulv, eller gulvbjelkelag.

Bruk fagfolk

Jeg skjønner godt at det kan virke forvirrende og uoversiktlig å skulle velge rett varmeløsning. Er du usikker, bør du ta kontakt med noen som kan faget. Skal du ta med deg et råd videre fra denne artikkelen, er det akkurat det. Overlat fag til fagfolk, for å si det sånn.

Du bør også være klar over at et vannbårent varmesystem ikke er noe du installerer selv. All installasjon av vannbåren varme skal også byggemeldes til kommunen, og godkjennes av ansvarlig fagperson.

Når det er sagt, er det ikke slik at du ikke kan gjøre noen ting hvis du har lyst til å legge ned litt egeninnsats. Sammen med rørleggeren kan du legge en plan for hvilke oppgaver du kan gjøre selv. Det kan jo være til hjelp på lommeboka også, hvis tanken på den er noe som holder deg tilbake fra å investere i nytt varmesystem.

Og når det gjelder lommeboka, så husk å ta med Enova-støtte i beregningen også. Her kan du få inntil 30 000 kroner i støtte. Og det er jo verdt å få med seg, eller?

Lykke til med varmevalget!Hva kan du varme opp boligen med i stedet for oljefyr?

Temaer: Varme, Varmeløsning


Jostein Larsen's photo

Av: Jostein Larsen

Jostein jobber for VB Harald Larsen Rørlegger på Støren i Sør-Trøndelag. Han begynte i lære i 2004, tok svennebrev i 2006 og har jobbet som rørlegger siden. Jostein er aktiv både i naturen og på Instagram, hvor han også deler bilder fra sin rørleggerhverdag. VB fikk Jostein med på blogglaget våren 2017.

Epost

Webside

  • Skriv en kommentar

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Hva kan du varme opp boligen med i stedet for oljefyr?

Siste innlegg