Kan jeg få vannbåren varme i min bolig?

Av Jostein Larsen 7. mars 2019

VB_vannbåren-varrme_20190304

Vi får rett som det er spørsmål fra folk som lurer på om de kan få vannbåren varme i boligen sin. Og i så godt som alle tilfeller er svaret ja, både i leiligheter, eldre hus, eller på hytter for den saks skyld. Veldig ofte kan nye løsninger kobles på eksisterende også.

Hvordan fungerer et vannbårent varmesystem?

Et vannbårent varmesystem sender oppvarmet vann rundt i boligen via rør i gulv, radiatorer eller viftekonvektorer. Mens eldre system gjerne er basert på olje, parafin eller elektrisitet, driftes nyere varmesystem av forskjellige fornybare varmekilder som varmepumper, bio-kjeler, sol- og energifangere, pellets eller lignende. 

Har du ny bolig eller gammel bolig?

Skal du bygge ny bolig ligger alt til rette for å legge rør med en gang. Du må selvsagt rådføre deg med fagfolk, enten det er snakk om ny eller gammel bolig, men det kommer jeg tilbake til.

Å installere vannbåren varme i gammelt hus er heller ikke noe problem, men det må nødvendigvis gjøres noen endringer. Hvor enkel – eller komplisert - installasjonen blir, avhenger av flere forhold. Som for eksempel om du er innstilt på å fjerne gulvet hvis du vil ha gulvvarme, om du har et gammelt radiatoranlegg som kan brukes, eller hvor omfattende løsning du ønsker.

Last ned gratis e-bok: Hva kan du varme opp boligen med i stedet for oljefyr?

Har du olje- eller elkjel?

Mange gamle hus har vannbårne radiatorsystem drevet med elektrisitet, olje eller parafin. I de fleste tilfeller skal det bare noen enkle grep til for å kunne bruke en mer miljøvennlig varmekilde i det samme systemet, som for eksempel bioolje i stedet for fossil olje.

Er du en av dem som har en oljekjele og må gå over til en annen energikilde når det nye oljefyringsforbudet trer i kraft i 2020, kan det være et smart alternativ å bytte ut kjelen med en miljøvennlig varmepumpe som kan drifte varmeløsningen videre. Det er ingen grunn til å vente, i hvert fall ikke med planleggingen. Tida går fort!

Les også: Ikke råd til varmepumpe nå? Du kan likevel legge til rette for det

Fullt mulig å få gulvvarme i eldre leiligheter

Bor du i en leilighet hvor det varmes opp med radiatorer, er det ikke noe i veien for at du kan legge gulvvarme i leiligheten din ved å koble rørene videre fra radiatorene. Det forutsetter imidlertid at du er villig til å ta opp gulvet. Men har du tenkt at gulvet uansett burde byttes ut, har du en gylden anledning til å legge gulvvarme samtidig.

Vannbåren varme er mer enn gulvvarme

Vannbåren varme betyr, som jeg nevnte innledningsvis ikke bare gulvvarme. Radiatorer og viftekonvektorer er også vannbårne system.

Begge gir, i likhet med gulvvarme, deilig varmekomfort. Viftekonvektorene gir en raskere oppvarming enn radiatorer, hvis det har betydning for deg. Og alt kan kombineres.

Jeg slår likevel gjerne et ekstra slag for gulvvarmen når jeg kan. Har du mulighet til å velge en slik løsning, vil jeg absolutt anbefale deg å gjøre det, i hvert fall i oppholdsrom, bad og kjellerrom som brukes daglig.

Varme gulv er behagelig å gå på, gir en jevn varmefordeling i rommet, og et bedre inneklima totalt sett.

Mange lurer på om vannbåren varme er egnet for det gulvet de skal ha. Og det er de. Rørene til et vannbårent system kan legges i alle typer gulvkonstruksjoner, enten det er i tre-, plate- og steingulv, eller gulvbjelkelag.

Bruk fagfolk

Jeg skjønner godt at det kan virke forvirrende og uoversiktlig å skulle velge rett varmeløsning. Er du usikker, bør du kontakte noen som kan faget. Skal du ta med deg et råd videre fra denne artikkelen, er det akkurat det. Overlat fag til fagfolk, for å si det sånn.

Når det er sagt, er det ikke slik at du ikke kan gjøre noen ting hvis du har lyst til å legge ned litt egeninnsats. Sammen med rørleggeren kan du planlegge hvilke oppgaver du kan gjøre selv. Det kan jo være til hjelp på lommeboka også, hvis tanken på den er noe som holder deg tilbake fra å investere i nytt varmesystem.

Og når det gjelder lommeboka, så husk å ta med Enova-støtte i beregningen også. Du kan fortsatt få inntil 10 000 kroner i støtte for installasjon av vannbåren varme og opptil 30 000 kroner hvis du for eksempel installerer en væske-vann varmepumpe. Og det er jo verdt å få med seg, ikke sant? Du kan lese mer om de forskjellige støtteordningene hos Enova.

Last gjerne ned e-boken vår for å lese mer om hvilke muligheter du har for å varme opp boligen din. På vb.no finner du også mer informasjon om forskjellige varmeløsninger og tips for å velge riktig. Du kan også sende oss en henvendelse, så kan vi hjelpe deg videre.

Lykke til med varmevalget!Miljøvennlige måter å varme opp boligen på

Denne artikkelen ble første gang publisert  28.11.17, men har siden blitt redigert og oppdatert.

Temaer: Varme, Varmeløsning


Jostein Larsen's photo

Av: Jostein Larsen

Jostein jobber for VB Harald Larsen Rørlegger på Støren i Sør-Trøndelag. Han begynte i lære i 2004, tok svennebrev i 2006 og har jobbet som rørlegger siden. Jostein er aktiv både i naturen og på Instagram, hvor han også deler bilder fra sin rørleggerhverdag. VB fikk Jostein med på blogglaget våren 2017.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Miljøvennlige måter å varme opp boligen på

Siste innlegg

Temaer

Se alle