Hvorfor har ikke alle nye næringsbygg solvarmeanlegg?

Av Espen Kvarud 14. desember 2017

Proff_07.11_solpanel-623413-edited.jpg

Det bygges mye i Norge. Og fokuset på miljø er heldigvis økende. Likevel er det fortsatt få nye næringsbygg som er utstyrt med solvarmeanlegg. Hvorfor er det slik? Det er ingen grunn til å vente, eller?

Fortell meg gjerne, den som kan. Hvorfor bygges ikke alle nye bygg med store tak- og fasadeflater med vannbårne solvarmeanlegg? Jeg ser ingen argumenter mot. Tvert imot, jeg ser bare fordeler. Hvem vil ikke ha en gratis, ekstra varmekilde?

Vi går etter alle solemerker mot en framtid hvor bruken av alternative energikilder bare vil øke.

Og selv om framtiden kan virke noe usikker slik verdensbildet ser ut for øyeblikket, med atomkrigtrusler, uforutsigbare ledere på hver sin side av kloden, enorme naturkatastrofer og terrorangrep, må vi velge å tro at sola står opp i morgen også. Og dagen etter det, og i uoverskuelig framtid.

Det er mye vi ikke vet. Men vi vet at sola er en sikker energikilde – og den er i utgangspunktet tilgjengelig overalt. Så hvorfor blir ikke denne energiformen som er den reneste og billigste, brukt av flere? Kanskje er mer informasjon det som skal til.

Sola gir gratis varme – overalt

Det er to forskjellige teknologier som benyttes, solceller og solfangere.

Solceller omdanner solstråler til strøm, mens solfangere omdanner solstråler til varme. (Disse to kan selvsagt kombineres det er ikke enten eller).

Å installere et solvarmeanlegg er selvfølgelig ikke gratis, men det er heller ingen dyr og omfattende løsning. Med liten investering, minimale driftskostnader, lave servicekostnader og lang levetid, er totalkostnaden et positivt argument for å velge dette.

Vi snakker om en investering som vil gå raskt i pluss i form av gratis varme. Hver time det det er sol, for resten av byggets levetid, vil du få gratis energi. Så lenge bygget står, står anlegget.

Og det er det samme hvor bygget står. Argumentet med at det er for lite sol holder nemlig heller ikke. Vi har mange nok soltimer i hele landet vårt til å forsvare installasjon av vannbårne solvarmeanlegg.

Solfangere i kombinasjon med andre vannbårne varmekilder, sikrer deg gratis varmeforsyning, både til produksjon av varmt vann og oppvarming. Dette vil gi deg store reduksjoner i energiforbruket.

Visste du forresten at mengden energiinnstråling fra sola, bare i Norge, utgjør omtrent 1500 ganger så mye energi som alle vannenergiverkene våre til sammen kan produsere? Vi snakker altså om et kjempepotensiale.

Bruk Enova-tilskudd for hva det er verdt!

Og dette store potensialet kan du til og med få betalt for å utnytte! Du har sannsynligvis fått med deg nå at Enova belønner de som investerer i miljøvennlige varmeløsninger, og som tør å tenke nytt. De oppfordrer til å ta de riktige grepene tidlig i prosjektfasen. Å installere solvarmeanlegg er et riktig grep, spør du meg.

Interessert i grønt omdømme?

Mange snakker om miljø, men hos de fleste sitter det lengre inne å faktisk gjøre noe med det. Vil du være en av dem som forandrer på det? Som vil at virksomheten din skal få et miljøvennlig og grønt omdømme?

Kjør i vei og vis at du tar miljø på alvor! VB har rørleggere over hele landet som har kompetansen som skal til for å hjelpe deg – både i prosjekteringsfasen og selvfølgelig når det kommer til selve installasjonen. Og som har lyst til å tenke nytt, miljøvennlig og rimelig på en gang, både i nye og gamle bygg.

Framtidens passivhus og lavenergibygninger

Flere og flere av byggene som settes opp i dag blir bygd på lavenergiprinsipp. Det betyr redusert energibehov, noe som igjen styrker argumentene for å bruke naturlige varmekilder. Sola og været for øvrig vil gi deg mesteparten av den energien du måtte trenge.

Hvordan fungerer et solvarmeanlegg?

Nå har jeg snakket meg god og varm om solvarmeanlegg, men du vet kanskje fortsatt ikke helt hvordan de fungerer?

Her får du en kort forklaring på tampen hvis dette er ukjent for deg:

VB_solfangere_Illustrasjon fra Oso Hotwater.jpg

I et vannbårent solvarmeanlegg blir solfangere (plater fylt med væske) vanligvis montert på tak eller fasade. Panelene (solfangerne) kobles sammen, og en sirkulasjonspumpe sørger for at det sirkulerer vann fra solfangerne til en akkumulatortank.

Vi tar altså vare på varmen slik at vi kan benytte den nå vi trenger den, eller så lenge sola skinner.

Automatikken som følger med i løsningen, sørger for at anlegget fungerer optimalt. Eksempelvis, så stopper anlegget om natten, og starter når sola kommer opp igjen. Temperaturen på vannet du får fra et solvarmeanlegg kan bli opptil 180 grader. Når akkumulatortanken har oppnådd ønsket temperatur, la oss si 90 grader, stopper anlegget av seg selv.

Solfangerne kan for øvrig godt kalles energifangere i stedet, for det er det de egentlig er. I dag er det utviklet system som utnytter varme fra både luft, sol og regn. Hvilke muligheter slike system byr på, kommer jeg for øvrig tilbake til i en senere artikkel.

Vil du lese mer om solvarmeanlegg, anbefaler jeg deg å ta en titt på nettsidene til Norsk Solenergiforening.

Og du, ikke vent. Sett i gang nå, og ta de riktige grepene tidlig. Det vil garantert lønne seg!

Har du spørsmål knyttet til VVS i næringsbygg eller offentlige bygg? Sjekk ut temasiden vår hvor vi har samlet mye relevant informasjon på ett sted. Vi anbefaler også å laste ned e-boken vår som kan hjelpe deg å velge rett varmeløsning for ditt bygg.

New Call-to-action

Temaer: Miljøvennlig varme og energitiltak


Espen Kvarud's photo

Av: Espen Kvarud

Espen Kvarud har snart vært 40 år i rørbransjen, og har jobbet som rørleggermester og faglig leder i VB Nore VVS i Oslo siden 1999. Han har utdannet seg som gasstekniker og faglig leder for anleggstype 2, og har ansvar for oppfølging av bedriftens lærlinger og etterutdanning av rørleggerne. I det daglige har Espen mye prosjektering og prosjektoppfølging, og jobber primært med gass, varmeanlegg og energismarte løsninger. Han trives best i arbeidstøy, selv om det blir flest timer på kontoret.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Proff.
Besøk VB Bloggen Privat ›

New Call-to-action

Siste innlegg