Reduser energiforbruket i boligen med disse smarte løsningene

Av Bjarte Bjelkarøy 30. januar 2018

reduser energiforbruket med teknologiske nyheter-074923-edited.jpg

Vi er inne i den kaldeste årstiden, og det betyr at energiforbruket er på topp i de aller fleste husstander. Det er klart vi skal ha det varmt og godt hjemme, men det er likevel flere ting du kan gjøre for å redusere energiforbruket gjennom hele året. Og fortsatt ha det komfortabelt. Her er tre smarte løsninger som hjelper deg i gang.

1. Installer et varmestyringssystem

Et varmesystem gir deg full kontroll på energiforbruket i boligen din. Du kan fjernstyre varmekilder, lys, kaffetrakter og strykejern for å nevne noe.

I dag får du varmestyringssystemer, som du enkelt kan håndtere ved hjelp av en smarttelefon. Resultatet er smart energi- og strømstyring for hele huset, som ikke går på bekostning av komfort. Du kan faktisk redusere energiforbruket med hele 30 prosent.

Installerer du et varmestyringssystem kan du I tillegg få inntil 4000 kroner i støtte fra Enova. I følge dem egner en slik løsning seg godt for deg som:

  • Ønsker en smart løsning og større kontroll på energibruken din.
  • Bor i en bolig som kan deles inn i flere varmesoner.
  • Har anledning til å senke temperaturen i perioder på fem timer eller mer.

2. Sørg for god isolasjon

Mange kjenner til viktigheten av å isolere hus, men at det å isolere rør - både varme og kalde - også kan være en god investering, er kanskje mindre kjent. Gjør du en god jobb her, kan du redusere energiforbruk og slippe uønskede kostnader som følge av frostskader.

Isolasjon av varme rør vil redusere varmetapet betydelig, og vil samtidig bidra til å levere riktig varme og vanntemperatur på rett sted.

Ved å isolere kalde rør, reduserer du risikoen for fukt og frostskader, bakterievekst og mugg. Det vil også hindre at frostutsatte rør ikke fryser og sprenges - med store vannskader som resultat. 

Der det er fare for kuldegrader, for eksempel i uoppvarmede rom eller utendørs, bør du frostsikre rørene med isolasjon. I tillegg bør du også vurdere å montere varmekabler på rørene før du isolerer.

Er rommet som rørene ligger i så kaldt at det er fare for frost, bør du montere en liten varmeovn slik at temperaturen alltid holder seg over frysepunktet.

Den smarte nyheten GLAVAFLEX fra GLAVA gjør det enkelt å isolere kalde rør og VVS-installasjoner. Slik kan du begrense varmetap og unngå kondens og frost på kalde rør.

Generelt sett kan vi si at et godt isolert hus holder bedre på varmen slik at du kan tillate deg å senke temperaturen på varmesystemet. For hver grad du senker innetemperaturen, sparer du hele 5 % av kostnadene til oppvarming. Husk at dette sparer du hver dag, hele året, i alle årene du kommer til å bo i boligen.

Les også: Hvilken oppvarming passer best i din bolig?

3. Kostnadseffektiv sirkulasjonspumpe

Alle boliger med vannbåren varme har også en sirkulasjonspumpe. Sirkulasjonspumpen fungerer som husets hjerte. Den pumper trofast og uavbrutt varmt vann frem til radiatorer eller rør som gir varme i gulvene. 

Visste du at mellom 10 - 15 % av energiforbruket i en gjennomsnittlig husholdning går med til å drive en sirkulasjonspumpe? Dette gjelder spesielt eldre pumper som ofte bare kan stilles inn på tre hastigheter, avhengig av skiftende behov og årstider. Mange glemmer imidlertid å endre hastigheten på sirkulasjonspumpa fra vinter til vår, og kjører full fart året rundt.  Resultatet? Unødvendig høyt energiforbruk.

En moderne sirkulasjonspumpe derimot, leser kontinuerlig behovet anlegget har for varmt vann. Den beregner selv hvor «hardt den må jobbe», hvor stor hastighet den må ha, og hvor mye trykk det er bruk for.

Når sola skinner inn og bidrar med gratis varme, eller hvis du har stilt varmesystemet på nattsenking, vil pumpen registrere det og jobbe på det laveste nivået. Slik blir det enklere å opprettholde optimal temperatur i boligen - gjennom hele året.

Lowara Ecocirc fra Xylem er eksempler på elektronisk styrte, effektive pumper som betaler seg selv etter kort tid. Her kan du velge mellom Basic eller Premium - med redusert strømkostnad og høy virkningsgrad som resultat! De fleste av disse nye pumpene for varmeanlegg kan du også styre via telefonen din. Dermed får du enda flere muligheter til å optimalisere forbruk og kostnader.

Ring, eller ta kontakt med en VB Rørlegger hvis du vil vite mer om disse løsningene. Har du lyst til å lese mer varmeløsninger, kan du også laste ned e-boken vår.

Miljøvennlige måter å varme opp boligen på

 

 

 

Temaer: Miljøvennlig varme og energitiltak


Bjarte Bjelkarøy's photo

Av: Bjarte Bjelkarøy

Bjarte Bjelkarøy jobber som faglig leder og personalansvarlig i VB VoldenTollefsen, avdeling Egersund. Han har jobbet hos VoldenTollefsen siden 1988, først som lærling og deretter som rørlegger i 15 år. Gikk teknisk fagskole i 2003 og 2004 og fikk mesterbrevet i 2006. Han har siden jobbet som faglig leder hvor han har styrt 20 rørleggere som driver med alt fra servicearbeider til større prosjekter. Han har vært sensor i rørleggernes prøvenemd i Rogaland i flere år. Han er også styreleder for Rørentreprenørene Norge avd. Rogaland.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

Miljøvennlige måter å varme opp boligen på

Siste innlegg