Ditt nye bad skal være både lekkert og praktisk

Av Baard Aas 29. desember 2016

Ditt nye bad kan se veldig bra ut, uten at det går på bekostning av det praktiske!

Skal du bygge nytt bad? Det kan se veldig bra ut, uten at det går på bekostning av det praktiske eller det fagmessige. Planlegging er alfa og omega!

Når du tenker igjennom hvordan du vil ha det på det nye badet ditt, bør du starte med å se på de praktiske mulighetene og begrensningene i rommet. Det er kanskje ikke det mest spennende, men det er avgjørende for at du skal oppnå den deilige følelsen av et bad som fungerer skikkelig bra, både for deg selv og andre som bruker det.

Plass

Plass er viktig! Hvor stor plass du har på badet, vil på mange måter være avgjørende for hvilke løsninger du kan velge. Skal du for eksempel ha dusjsone på gulv, dusjkabinett eller kanskje badekar? Hvilken type innredning ser du for deg? Hvor stort er behovet for oppbevaring på badet? Og det viktigste spørsmålet: Har du plass til det du ser for deg?

Skal du bygge helt nytt bad og det er mulig å utvide rommet med noen ekstra kvadratmeter, så gjør det! Når alt utstyr kommer på plass, kan det nemlig bli trangere på badet enn du hadde sett for deg. Rådfør deg med rørlegger om du faktisk har plass til alt du ønsker deg. Kanskje må du ha en mindre servant, eller dobbeltleddet dusjvegg som kan "pakkes sammen" inn mot veggen for å spare plass når dusjen ikke er i bruk.

LES OGSÅ: Dette bør du tenke på ved planlegging av store bad

Når dette er sagt, så er det også veldig mye du kan gjøre på et lite bad for å skape den gode romfølelsen. Planlegg godt og sørg for å gjøre det beste av de kvadratmeterne du har til rådighet.

Midlertidige behov?

Er det noen av behovene du har akkurat nå, som blir mindre viktige - eller borte - etter hvert? Som plass til stellebord, for eksempel. Eller plass til vaskemaskin og tørketrommel i påvente av et vaskerom som er planlagt senere?

Har du små barn nå, så vil jo disse bli større. Hva tenker du å gjøre med plassen der stellebordet står i dag? Hvordan ser familien din ut om noen år? Er dere en hel familie som skal bruke badet, kanskje samtidig, på noen tider av døgnet? Da kan dere muligens trenge flere servanter, og kanskje til og med en dobbel dusj?

LES OGSÅ: 10 tips til deg som skal pusse opp badet

Praktisk og nødvendig kan bli superfint

Noen ganger kan det føles som om praktiske hensyn legger en demper på drømmen om det "perfekte" badet. Slik behøver det ikke å være.

Vaskemaskin og tørketrommel på badet er et slikt eksempel. Veldig mange mennesker har badet som eneste vaskerom i boligen, men hvor ofte ser du illustrasjonsbilder av baderom hvor hvitevarer er i mer eller mindre fokus? Trolig ikke så ofte. Eller, kanskje maskinene er der likevel, bare skjult? Det er nemlig fullt mulig å plassere vaskemaskin og tørketrommel inn i en vaskesøyle, bak en vegg, eller skjule dem bak lekre skapdører. Når du får "gjemt" bort nødvendighetene litt, kan du ha et bad som er både superpraktisk og superflott!

Et annet praktisk hensyn på badet er vinduer. Både de du har, og de du ikke har. Naturlig lys på badet kan være fantastisk, men hvis vinduet er feil plassert, kan det være et irritasjonsmoment.

Vinduets plass og størrelse vil blant annet påvirke plassering av møbler og andre ting du vil ha på badet. Kanskje stjeler vinduet veggplass som du ellers ville brukt til oppbevaring eller noe annet nyttig. Det er også kjedelig med et "utstillingsvindu" på badet. Hvis plasseringen av vinduet gjør at du må begrense innsynet, risikerer du at skjermingen går på bekostning av lyset.

Tenk derfor over hvordan du kan være smart med vindu på badet. Kan innredningen bygges rundt, slik at du får mer ut av veggplassen? Hvordan kan du forhindre innsyn, samtidig som du utytter lyset utenfra? En erfaren rørlegger kan gi deg tips og råd også i slike spørsmål.

Mangel på vindu er også et praktisk hensyn. Du skulle kanskje ønske deg et badersom med mye naturlig lys, men må i stedet løse det med lamper, spotter, LED eller annen kunstig belysning. Det trenger absolutt ikke bli verken grellt, gult eller kjipt! Mulighetene for belysning på badet er i dag nærmest uendelige. Det du må passe på, er at belysningen du velger er egnet for bruk i rom med vann og fukt. Både elektrikeren og rørleggeren kan hjelpe deg i spørsmål som gjelder dette.

Lekkert, praktisk eller begge deler?

Skal badet være minimalistisk og tidsriktig? Ønsker du kanskje et utelukkende funksjonelt bad for å «dusje og vaske henda»? Eller ser du for deg at du skal tilbringe lange, døsige kvelder der inne, med musikk og dempet belysning?

Det er fullt mulig å få musikk og radio i vegger, speil og tak. Vil du derimot spare vann, er det kanskje ikke nødvendig med musikk og radio i dusjen. Spesielt ikke med tenåringer i hus. Dette er bare ett av mange eksempler på avveininger mellom lekkert og praktisk på badet.

Trolig vil du også være nødt til å gjøre valg mellom «kjekt å ha» og «må ha». Et eksempel er belysning, som vi nettopp var innom. Normalt står ikke belysningen for den store kostnaden på et bad, men fine og finurlige løsninger som for eksempel underbelysning av skap og lys i nisjer eller i gulvet, vil øke denne utgiftsposten betraktelig.

Budsjett

Det koster mye både tid og penger å bygge et helt nytt bad. Gjør deg opp en klar mening hva du er villig til, eller kan, investere i et nytt bad. Utarbeid deretter en liste over det du vil ha. Begynn gjerne med en «ønskeliste», og juster løsninger og utstyr ned etter budsjett etterpå. Grunnarbeidet i rommet vil ha mest å si for totalkostnaden, mens det typisk er dusj, servant, badekar og toalett som drar de største utgiftene på innredning.

LES OGSÅ: Hva koster det å pusse opp badet?

Når du vet hva du trenger, hva du ønsker og hva du har råd til, kan du invitere en rørlegger hjem på befaring. Rørleggeren kan si en hel del om hvor mye på ønskelisten din som er realistisk å få til innenfor det budsjettet du har. I mange tilfeller kan rørleggeren foreslå alternative løsninger til ønsker som i utgangspunktet er for dyre, og tipse deg om muligheter du kanskje ikke visste om. Det kan lønne seg å bruke rørleggeren som konsulent!

Kanskje du vil begynne med å laste ned e-boken vår om å planlegge bad? Eller tegne badet? Skal du pusse opp et gammelt bad, finner du masse informasjon om det på temasiden vår Alt du bør vite om oppussing av bad.

Tegn drømmebadet ditt her

Temaer: Bad, Planlegge bad


Baard Aas's photo

Av: Baard Aas

Baard Aas jobber som daglig leder i VB Lunder & Aas Rørleggerservice AS på Jessheim. Han er utdannet rørlegger, rørleggermester og fagingeniør VVS. Læretid var hos J. Werner & Søn. Senere ble han rørlegger, serviceansvarlig og prosjektleder hos Werner-Winther i Oslo. Deretter tok han Mesterbrev som rørlegger og Teknisk fagskole, VVS linjen. Baard har i tillegg studert ved Statens yrkespedagogiske høgskole og jobbet på Jessheim videregående skole med undervisning i rørfag, som hovedlærer og som studieinspektør. Baard er medlem i Prøvenemda for rørleggerfaget, styreformann i Romerike opplæringskontor for rørleggere, og har flere styreverv.

Følg på Facebook

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg