6 feller du kan gå i når du skal pusse opp badet

Av Torbjørn Aamodt 31. august 2017

Hvilke feil blir gjort når folk skal pusse opp på badet?

Må alle begå de samme feilene når de pusser opp badet? Selvfølgelig ikke! Her tar vi for oss noen feller som mange andre har gått i, slik at du kan unngå dem. 

De fleste av oss lærer av feilene vi gjør gjennom livet. Særlig hvis feilen ble dyrekjøpt, eller fikk store konsekvenser. Da sitter lærdommen hardt. 

Feil som blir gjort når du skal pusse opp badet kan fort bli kostbare. For ikke å si frustrerende! Her lister vi opp seks typiske oppussingsfeller som andre har lært mye av. Når du er klar over disse, slipper du forhåpentligvis å havne i en selv. 

1. Å ta prosjektlederrollen selv

Du er kanskje typen som liker å ha full kontroll og tenker at det er best å styre oppussingsprosjektet på badet selv? Mange har fått erfare at dette kan være en farlig felle å gå i. Den inkluderer nemlig flere andre feller.

For det første, så risikerer du at kommunikasjonen svikter et etter eller annet sted underveis. Forestill deg at du velger en snekker og en rørlegger som ikke har jobbet sammen før. Ser du for deg telefonsamtalene og meldingene som sendes fram og tilbake? Og hvilket plunder det blir når de skal få tidspunkt til å klaffe? Du risikerer både lenger ventetid på jobber og flere bomturer som følge av at noe ikke er klart til at nestemann kan starte sin del av arbeidet. Og hvem skal betale for at ting ikke er klart? Det blir nok deg.

Derfor: Vurder å overlate prosjektstyringen til rørentreprenøren, som sørger for at hver faggruppe tar sitt ansvar og styrer prosjektet seg imellom. På den måten vet de ulike håndverkerne når det er deres tur til å komme inn i arbeidet, og hva som er gjort før de kommer.

2. Å ikke ha en ordentlig og gjennomtenkt plan

Mange har vært så ivrige etter å begynne med oppussingen, at de har hoppet elegant over planleggingsdelen og bare satt i gang. Ikke gjenta den tabben! Tenk nøye igjennom hva som må forberedes før du hiver deg ut i prosjektet, så slipper du unødvendig stress og misnøye.

Her er noen spørsmål du bør ha klare svar på før du begynner:

  • Hvordan arbeidet skal foregå?
  • Hvordan skal sluttresultatet se ut?
  • Hvor lang tid skal du bruke?
  • Må du kunne bruke badet i hele eller deler av perioden som oppussingen pågår?

LES OGSÅ: 10 tips til deg som skal pusse opp badet

3. Å gjøre oppussingen selv

Det kan selvfølgelig være fristende å gjøre noe av jobben selv, særlig hvis du er av den praktiske typen. Du er sikkert klar over at det er mange ting du ikke har lov til å gjøre selv på badet, og disse bør du i alle tilfeller la fagpersoner utføre. Om ikke annet, så på grunn av reklamasjonsretten og sikkerheten som følger med å bruke fagfolk. Gjør du arbeidet selv, uten å være kvalifisert, kan du heller ikke forvente at forsikringsselskapet hjelper deg hvis det skjer skader på badet.

LES OGSÅ: Hvor viktig er det å dokumentere at arbeid på badet er faglig riktig utført?

Velger du å gjøre noe av oppussingsarbeidet selv, er det lurt å spørre fagfolk til råds, for sikkerhets skyld. Gjerne før du starter.

For eksempel er det en del som legger varmekabler eller gulvvarmerør selv. Vi har sett flere tilfeller hvor det har blitt gjort feil. Ganske kjedelig når flisene har kommet på plass, ikke sant?

4. Å gå for svart arbeid

Også en felle det er lett å falle i. Det er lett å tenke at du sparer penger, i hvert fall på kort sikt, men manglende dokumentasjon og null reklamasjonsrett kan gjøre det dyrt for deg senere. Tenk deg derfor veldig nøye om før du velger svart arbeid.

LES OGSÅ: Tre gode grunner til å velge svart arbeid på badet 

5. Å kjøpe billig utstyr 

Billig er ikke alltid bra – noen ganger er det en kostbar felle. Det finnes en rekke forhandlere som selger utstyr til lave priser, men vær litt obs! Det er ikke sikkert produktene du kjøper er godkjent eller tilpasset norske byggeforskrifter. Husk at du som regel får det du betaler for.

Som kunde og oppdragsgiver må du selv sikre kvaliteten på utstyret som brukes. Rørleggeren får ansvaret for monteringen - ikke utstyret. Så hva gjør du den dagen utstyret eventuelt ryker? Du kan sannsynligvis ikke klage på rørleggeren.

Har du forresten hørt om rørleggerens omsorgsplikt? En rørlegger kan nemlig nekte å montere utstyr du har kjøpt selv hvis han eller hun mener at kvaliteten ikke er forsvarlig.

Ikke alle vet at det faktisk kan bli rimeligere totalt sett å kjøpe for eksempel et dusjkabinett gjennom rørleggeren. Da betaler du gjerne en fast pris for monteringen. Har du derimot kjøpt dusjkabinettet på egenhånd, vil rørleggeren trolig ta timebetalt for å montere det. Dette gjelder annet utstyr til badet også. Kjøper du blandebatteri bør du forøvrig sjekke at SINTEF-godkjenning følger med.

LES OGSÅ: Slik velger du rett blandebatteri til vasken din

 6. Å ta snarveier

Snarveier ja. Klart at det er fristende, også på badet. Nysgjerrig på hva slags snarveier folk har tatt før deg? Her er noen eksempler:

  • Skjulte veggbokser og vannrør som er feilmontert og fører til lekkasjer inni vegg
  • Feil innfesting av membran i sluk. Resultat: Bad som lekker og skader som forsikringen ofte ikke dekker.
  • Feil montering av slukforlenger. Samme resultat som i punktet over.
  • Fallet på gulvet går feil vei og vannet renner ut av badet i stedet for til sluket.
  • Rør som blir "bare rør" og fører til vann på avveie: Feil type, feil dimensjonering, feil skjøting.

Som vi var inne på i punkt 1: Det er ofte mange forskjellige faggrupper involvert når det er snakk om en vanlig, større oppussing eller rehabilitering av bad. I tillegg til rørleggeren har du kanskje elektriker, snekker, murer, membranlegger, flislegger og glassmester. Dette kan lett føre til mange spørsmål, mange beslutninger, mye å sette seg inn i og mye å passe på!

Rørleggerbedriften har den tverrfaglige kunnskapen og erfaringen som trengs i et slikt prosjekt. Overlat ansvaret for et godt sluttresultat til rørentreprenøren, så unngår du "utslitt-fella" også.

last ned e-bok for planlegging av nytt bad

Temaer: Bad, Planlegge bad, Oppussing av bad


Torbjørn Aamodt's photo

Av: Torbjørn Aamodt

Torbjørn Aamodt jobber som innkjøps- og markedssjef i VB Aamodt VVS i Søgne utenfor Kristiansand. Han startet som rørleggerlæring i 2000. Etter endt læretid tok han i 2003 svennebrev og fullførte mesterutdanningen i 2007. Han arbeider i administrasjonen med daglig ansvar for innkjøp, forsikringsjobber, servicejobber og markedsføring.

Epost

Webside

Hei! VB Bloggen er stedet for tips og råd, spennende nyheter og nye trender for alle som trenger litt energi, vann og varme. Våre kunnskapsrike fagfolk og gjesteskribenter deler smarte løsninger og nyttige artikler med deg om noe av det viktigste vi har: vann, varme og energi.

Du er nå på VB Bloggen Privat.
Besøk
VB Bloggen Proff ›

New Call-to-action

Siste innlegg